Câți elevi din mediul rural au abandonat școala în ultimii trei ani

România şi-a asumat că va reduce abandonul şcolar la 11,3%, până în anul 2020.
scoala
Asociațiile de elevi, tineri și părinți, susținute de câteva sindicate din învățământ, cer Guvernului emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care autoritățile statului să deconteze integral transportul elevilor. În prezent, există un plafon care a dus la creșterea abandonului școlar. Cei mai afectați sunt elevii din mediul rural, care s-au văzut nevoiți să rămână acasă.
“In august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanța Guvernlui nr. 29/2013, prin care a plafonat navetă elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km. În urmă acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școală, din lipsă banilor pentru a face navetă între localitatea de domiciliu și scoală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră există un număr de 198,941 de elevi navetisti”, se arată într-un comunicat de presă.
Înainte de plafonarea baremului pentru plată transportului către școală, rată abandonului școlar era de 17,4%, însă în acest moment se ridica la 19,1%, România situându-se din acest punct de vedere pe locul al treilea în Uniunea Europeană. “In momentul de fată, elevilor le este decontat aproximativ 20-25 la sută din costul abonamentului. Măsura decontării parțiale a navetei este neconstitutională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea invătămantului de stat”, se mai precizează în comunicat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole