Câți bani primesc fermierii în noul PNS – Subvenții APIA și investiții AFIR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a început consultările cu organizațiile de fermieri pentru scrierea noului Plan Național Strategic (PNS), care va intra în vigoare începând cu anul 2023. Acest PNS va trebui să contureze noile direcții pentru agricultura românească în următorii ani și va stabili modul în care vor fi cheltuite fondurile europene.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Nina Gheorghiță, fermieră și membră a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Aceasta a fost prezentă la discuțiile de săptămâna trecută privind PNS-ul, împreună cu echipa de la MADR și ceilalți fermieri. Potrivit ei, România va avea la dispoziție un buget de 15,9 miliarde de euro în perioada 2023-2027, împărțit în trei componente.

”Ni s-a prezentat structura bugetului pentru noul Plan Național Strategic 2023-2027: cele trei mari capitole de plăți directe, deci ceea ce știm că se derulează prin APIA, bugetul pentru dezvoltare durabilă, adică alocările pe care le gestionează AFIR-ul, și intervențiile sectoriale pe sectorul viticol și apicol. Bugetul total se ridică la 15,9 miliarde de euro”, a precizat Nina Gheorghiță pentru AGRO TV.

Deși la prima vedere poate părea un buget mare, odată ce punem cifrele în perspectivă, lucrurile nu stau chiar așa. Cea mai mare problemă pare a fi pe partea de investiții în ferme, acolo unde bugetul pentru cei cinci ani de PNS este mai mic decât bugetul dedicat celor doi ani de tranziție 2021 și 2022.

”Deși avem de cheltuie 15,9 miliarde, aceștia sunt împărțiți pe 5 ani. Din 15,9 miliarde, la plățile directe avem 9,98 de miliarde, iar la dezvoltare rurală numai 5,65 de miliarde, iar din aceste 5,65 de miliarde să nu vă imaginați că merg toți pe investiții în fermă. Sunt aproximativ 2,8 miliarde pentru investiții, pentru că 35% din bugetul de dezvoltare rurală se duce pe mediu, climă, bunăstarea animalelor. Ministerul a ales ca pe perioada de tranziție să dea pe partea de investiții vreo 3,2 miliarde. Deci în doi ani avem 3,2 miliarde, iar în perioada bugetară efectiv (cinci ani), mai avem doar 2,8 miliarde.

Important este ca acest buget de 15,9 miliarde de euro să fie cheltuit cu eficiență economică. Aici este temerea noastră, a asociațiilor profesionale, ca nu cumva să-i cheltuim ca și în exercițiile bugetare precedente. Dacă vom continua să împărțim acești bani la cât mia mulți așa-ziși fermieri, mai mult de jumătate dintre ei vor avea eficiență economică zero”, a mai subliniat Nina Gheorghiță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole