Odată cu revenirea lui Petre Daea la conducerea ministerului Agriculturii, au fost reluate și planurile în privința Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, proiectul început de șeful MADR în mandatul său precedent. Casa Unirea are și un nou director general, în persoana Marianei Cotoi.
Aceasta a fost invitată în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, și a explicat care sunt obiectivele societății acum, după reluarea activității.
”Casa Unirea este o companie națională înființată prin Hotărârea de Guvern 933/2018. Ea a funcționat o perioadă destul de scurtă, apoi aproximativ trei ani de zile și-a întrerupt activitatea. A fost reluată anul acesta, au fost niște proceduri legale de a selecta membri AGA, de a face selecția membrilor din consiliul de administrație și de a face selecția conducerii acestei societăți. Apoi s-a trecut la întocmirea bugetului, planului de investiții, planului de afaceri”, a precizat Mariana Cotoi pentru AGRO TV.
Potrivit directorului general de la Casa Unirea, bugetul actual al societății este de 16 milioane de euro. În ceea ce privește suma de 100 de milioane de euro, Mariana Cotoi a subliniat că societatea Casa Unirea va putea primi acești bani doar dacă încheie anul 2022 pe profit.
”Bugetul Casei Unirea este aprobat și semnat prin ordinul comun a trei ministere: Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor. Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial. În acest moment avem bani, putem achiziționa produse de la producători, respectiv de la asociații, și putem să le livrăm către marii retaileri. Casa Unirea la momentul actual are un capital social de 16 milioane de euro. (…) Suma de 100 de milioane de euro este adevărată, este Ordonanța de Urgență nr. 26, dar ca să putem ajunge la acei bani, trebuie ca anul acesta să încheiem pe profit”, a mai explicat Mariana Cotoi.
În ceea ce privește colectarea produselor de la fermieri, Mariana Cotoi susține că atenția Casei Unirea va fi îndreptată către cooperativele agricole. Pe termen scurt, Casa Unirea va colabora cu depozite private pentru a colecta produsele și a le distribui, urmând ca pe termen lung să își înființeze propriile depozite regionale.