1 august 2021 - 20:59

Catastrofa la bursa americana – Pretul porumbului s-a prabusit

Conform raportului publicat de agrogo.ro, estimările de producție la porumb sunt cu mult peste așteptările anticipate. România, Ucraina și Bulgaria au înregistat creșteri semnificative, însă din cauza consumului redus au fost adunate un numări excesiv de stocuri.

În consecință, traderii și jucătorii la bursa din Chicago au devenit neliniștiți iar ca urmare prețurile la porumb împreună cu cele la grâu au înregistrat scăderi de circa 10$/tonă, fiind atinsă limita de scădere a prețului într-o singură zi impusă de către bursă. Această scădere drastică reprezintă cea mai mare cădere a prețului porumbului din ultimii 3 ani la bursa americană.

Condițiile meteo favorabile, suprafețele mari cultivate și recolta generoasă vor aduce Ucrainei producții record de porumb. De asemenea, și Uniunea Europeană urmează să înregistreze producții bune, USDA estimând creșteri în Ungaria, Bulgaria, România, Polonia, Franța și Germania.

Amintim faptul că potrivit datelor publicate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, România a exportat în primele 4 luni ale acestui an 1.78 milioane tone de porumb, cu 242.303 mai mult față de anul 2018.