CÂT VALOREAZĂ PORUMBUL DIN RECOLTA DE ANUL TRECUT

Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma online de informare și tranzacționare a cerealelor, explica pe intelesul tuturor ce valoare are porumbul romanesc.

Sezonul trecut a fost unul cu producții destul de bune la porumb, nu unul excepțional, dar totuși bun. O parte din cantitatea totală de porumb, 8.4 mil tone în 2016 în România, a fost vândută la recoltare, iar o alta a ajuns în hambarele sau silozurile fermierilor.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

În această perioadă, am văzut în piața AgroGo — interfață online între vânzătorii și cumpărătorii de cereale, similară unei burse — semnale că tot mai mulți fermieri își scot stocurile de porumb la vânzare. De aceea, ne-am gândit că ar fi util să facem o mică analiză asupra prețurilor la porumb în această perioadă.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Începem cu o mică trecere în revistă a prețurilor actuale ale porumbului. Zilele acestea, cotațiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tonă, iar la CME Chicago de 601 lei/tonă. Sunt prețuri medii, în comparație cu aceeași perioadă a ultimelor două sezoane.

În piața fizică, prețul FOB Constanța (deci prețul pentru marfa încărcată în vase) pentru porumb era de 726 lei/tonă (conform MADR), iar unele oferte de cumpărare ale traderilor, în regim CPT Constanța (livrat la Constanța), erau la 643 lei/tonă, în scădere ultima perioadă.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Mai mult decât prețul curent, e interesant de urmărit și trendul prețurilor. Dacă ne uităm pe istoric, cel puțin la MATIF, în ultimii doi ani, în luna iunie, prețul a fost în creștere.

Cine influențează însă trendurile pieței fizice locale? Prețul Constanța este un reper pentru România, iar el este influențat, la rândul lui, de licitațiile internaționale și de evoluția burselor. Acest lucru poate fi văzut în comparațiile dintre trendul burselor și cel al prețului local; în graficul de mai jos, este prezentată evoluția comparativă a prețurilor porumbului la MATIF Paris și FOB Constanța:

 

Și mai interesant este de văzut influența bursei CME Chicago. Chiar dacă această bursă este mult mai departe, din cauza volumelor foarte mari tranzacționate la Chicago, influența globală a acestei burse se simte destul de puternic asupra prețurilor din portul Constanța (vezi graficul de mai jos):

 

Dată fiind această influență a prețurilor bursiere asupra pieței fizice, merită să ne uităm mai atent pe ce ne arată în prezent bursele. Prețurile din piața bursieră, fiind vorba de prețuri futures (cu livrare la termen), ne pot ajuta să aflăm cum văd traderii și jucătorii de pe burse evoluția prețurilor în următoarele luni și chiar ani. Astfel, dacă ne uităm pe curba futures (grafic care prezintă prețurile actuale la diferite date de livrare din viitor) vedem că la MATIF Paris, pentru lunile iunie și august, traderii văd creșteri; în noiembrie, în mod firesc, prețul e ușor mai mic, fiind după recoltare; apoi creșterea continuă ușor pentru noul sezon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole