Fiecare fermier se gândește la optimizarea costurilor atunci când planifică suprafețele și tehnologiile pentru recolte.
Este de înțeles în 2024 de unde vine constrângerea de a face economii. S-a înțeles, și pot să spun că s-a și acceptat, că prețuri pe recolte la nivelul anului 2022 nu vom mai avea. Poate în alte contexte excepționale, dar până atunci, planurile se fac pe prețurile actuale, ce sunt apreciate ca fiind mici, neacoperind costurile decât în condiții de producții la hectar bune sau foarte bune.
Pentru o bună parte din zona agricolă a țării, constrângerea vine și din recoltele slabe de porumb și floare din acest an, din seceta pedologică – deficit de apă în sol ce s-a menținut chiar din anul agricol anterior.
Fermierii au recurs la o serie de metode prin care încearcă să scoată în 2024 profit. Printre acestea se numără:
- Se reduce cantitatea de îngrășăminte la hectar;
- Se schimbă planul de culturi în favoarea celor care: 1. au avut istoric bun în fermă și 2. sunt mai sigure;
- Se renunță la cumpărarea de sămânță certificată;
- Se reduce suprafața arată și se merge mai mult pe lucrări la suprafață;
- Se vor aplica fungicide doar la constatare prezență boală și nu preventiv;
- Se va opta pentru achiziția de pesticide mai ieftine (generice) în detrimentul celor premium (R&D);
- Se vor utiliza produse ce pot face plantele să fie mai rezistente, cu rădăcini mai puternice, mai bine dezvoltate și/sau cu mai bună asimilare a nutrienților în perioadele favorabile.
Totodată, subiectul îngrășămintelor este unul de actualitate pentru fermieri.
„Agricultura de astăzi este dependentă de utilizarea îngrășămintelor – fertilizare de bază. Tehnologiile aplicate în ultimii 10- 20 de ani ne-au arătat că aplicând o fertilizare intensivă avem șanse să obținem producții mari”. Fiecare fermier poate să aprecieze singur ce a însemnat reducerea sau chiar anularea folosirii îngrășămintelor. Și poate au avut și sole unde au aplicat „ca la carte” pentru a avea termeni de comparație. Ne bazăm că această lecție este învățată și acum pentru recolta 2024 știm mai bine cum și unde putem reduce din îngrășăminte”, a subliniat fermierul Bogdan Soare.