28 mai 2022 - 01:10

Cat de stricte sunt reglementarile pentru produsele de protectia plantelor?

Obținerea autorizațiilor necesare pentru produsele de protecția plantelor este din păcate unul dintre cele mai restrictive procese din lume în ceea ce privește aprobarea efectivă.

Pentru absolut fiecare produs de protecția plantelor, autoritățile de reglementare au creat și validat nu mai puțin de 150 de studii ale siguranței, efectuate înainte de a primi acordul pentru comercializare. În acest sens, studiile evaluează toate circumstanțele în care produsele respective intră în contact cu mediul înconjurător și oamenii.

Indiferent de natura studiilor, acestea sunt întotdeauna desfășurate în conformitate cu GLP (Bunele Practici de Laborator), ce reprezintă un eficient sistem de control al calității laboratoarelor și organizațiilor de cercetare pentru a asigura consistența, reproductivitatea, uniformitatea, fiabilitatea, integritatea și calitatea testelor non-clinice de siguranță chimice (inclusive farmaceutice).

Informațiile oferite prin intermediul acestor studii includ:

  • Siguranța sănătății și a mediului înconjurător;
  • Calitatea și eficiența produsului.

Odată verificate informațiile de mai sus, experții din rândul autorităților de reglementare conduc multiple evaluări ale riscurilor, luând în considerare profilul toxicologic al produsului, dozajul și nivelurile de expunere, cu scopul de a determina dacă produsele în cauză pot fi folosite în deplină siguranță.

Ulterior rezultatelor înregistrate, se stabilește, în funcție de felul în care noul produs urmează să fie utilizat, nivelul maxim de expunere și o serie de reguli privind nivelul rezidurilor. În genere, în momentul în care o expunere la un produs este de minim 100 de ori mai mica față de doza care nu cauzează niciun fel de reacție adversă, acesta este considerat sigur pentru utilizare. În cazul fericit în care un produs reușește să treacă de absolut toate testele de siguranță, atunci autorizația aferentă este acordată.

În medie, pentru fiecare produs nou care intră pe piață, industria de protecția plantelor alocă pentru teste specific de toxicologe și siguranță a mediului, aproximativ 71 milioane de dolari, iar timpul necesar pentru ca un produs să ajungă pe piață este de aproximativ 11 ani.

Odată puse în vânzare, reexaminarea periodică a autorizației este obligatore, precum și cererea monitorizării legale de eficiența produselor sau date adiționale despre siguranța acestora și furnizarea datelor privind schimbările în sistemul de reglementare.

Sursa: www.aiprom.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.