CÂT DE MARE ESTE SUPRAFAȚA DIN ROMÂNIA CERTIFICATĂ PENTRU AGRICULTURĂ BIO

Romania detine o importanta suprafata agricola care poate reprezenta un potential foarte mare in dezvoltarea pietei bio, putand duce tara noastra pe primele locuri in acest domeniu in Europa.

Avem in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2014. Pentru perioada 2014-2020 sprijinul guvernamental (estimate) pentru agricultura ecologica va fi de 200 milioane euro.

În prezent Comunitatea Europeană, Statele Unite, Canada, Japonia şi multe alte ţări, cer producătorilor să obţină o certificare specială bazată pe standarde definite de guvern, pentru ca aceştia să poată comercializa alimentele folosind eticheta de alimente organice/bio.

Există patru încadrări pentru etichetarea produselor organice: ”100% Organic”, ceea ce înseamnă că toate ingredientele sunt produse organic; ”Organic”, respectiv cel puţin 95% sau mai mult din ingrediente sunt organice; ”Realizat cu ingrediente organice”, adică conţine cel puţin 70% ingrediente organice şi ”Mai puţin de 70% ingrediente organice” – cel puţin trei dintre ingredientele produsului sunt organice.

E complicat dar legea reglementeaza clar iar producatorii cunosc aceste furci caudine. Pentru ca un produs să fie certificat ca fiind organic, în Europa, el trebuie să fie crescut şi produs într-un mod impus de standardele Comunităţii Europene. Consumul de produse Bio în România ajunge la mai putin de 1% din vânzările totale de alimente, în vreme ce în vestul Europei procentul este de 7-8%.

Piaţa de alimente Bio din ţara noastră depăşeşte 100 de milioane de euro, dar peste 95% este exportată în UE şi SUA. Problema cea mai mare a pieţei româneşti de produse ecologice este că nu există procesatori. Cele mai vândute produse Bio în România sunt laptele, ouăle, iaurturile, fructele, legumele, dar şi mezelurile. Alimentele Bio sunt mai scumpe decât cele convenţionale din mai multe motive: ingredientele scumpe si greu de gasit, timp mare de fabricatie, forta de munca numeroasa si scumpa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole