26 ianuarie 2022 - 13:09

Frauda vinului: cât de autentic este vinul tău? Un nou instrument de control al calității

CCC a dezvoltat un nou instrument de control al calității capabil să verifice autenticitatea și să prevină frauda vinului.

Ești un iubitor de vinuri de epocă? Nu ezitați să cheltuiți bani pentru o sticlă bună de vin recomandată de somelier. Dar cum să știi că vinul pe care l-ai cumpărat se potrivește cu ceea ce este descris pe etichetă?

CCR tocmai a lansat un material de referință certificat (CRM) pentru a verifica autenticitatea vinurilor, înlocuind lotul anterior care a fost vândut din cauza cererii mari.

Acest CRM, denumit ERM-AE003, este o substanță chimică cu proprietăți specifice pe care oamenii de știință o pot folosi într-un laborator pentru calibrarea măsurătorilor necesare pentru a evalua autenticitatea unui vin.

Acesta va permite laboratoarelor de control să verifice dacă o afirmație declarată pe etichetă este adevărată în ceea ce privește vinul, originea geografică și / sau adăugarea de zahăr nedeclarată sau diluarea cu apă. CRM se va asigura că rezultatele corecte ale testelor permit detectarea fiabilă a fraudei.

Măsurători fiabile pentru detectarea fraudelor alimentare
Adulterarea vinului este o problemă mondială care afectează consumatorii. De asemenea, se confruntă cu producătorii cinstiți de vin cu o concurență neloială, deoarece vinurile falsificate sunt comercializate ca produse de înaltă calitate.

Frauda cu vinul costă sectorului obișnuit al vinului din UE aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, aproximativ 3% din valoarea totală a vânzărilor.

Peste un milion de litri de băuturi alcoolice contrafăcute au fost confiscate în toată Europa în 2020 și peste 1,7 milioane în 2021 – cea mai mare cantitate fiind vin – în acțiuni vizate conduse în mod regulat de Oficiul European Antifraudă (OLAF) ca parte a Europol-Interpol operațiuni numite OPSON.