25 ianuarie 2022 - 10:09

Cât va da MADR crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi Mangaliţa

Un proiect de act normativ prevede un buget de 700.000 de lei din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa.

Anul trecut, suma bugetată acestui program a fost de un milion de lei şi a vizat acordarea unui sprijin de 1.200 lei/cap scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum patru purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minimum 8 kg/cap, cu obligativitatea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate prevăzute în actul normativ.

„Prin Hotărârea Guvernului nr. 365/2020 privind aprobarea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa», pentru perioada 2020-2022, s-a urmărit încurajarea crescătorilor de animale de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în vederea creşterii numărului de animale de reproducţie deţinute şi creşterii numărului de produşi valorificaţi de la acestea, cu scopul creşterii efectivelor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa la nivel naţional.

Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna şi Mangaliţa, se impune bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel încât să se continue susţinerea producţiei de purcei şi animale de reproducţie. (…) Prin prezentul proiect, se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei, care se încadrează în valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2020 – 2022, de 4.000 mii lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Ministerul de resort susține că sprijinul acordat prin proiectul de act normativ va avea un aport în majorarea efectivelor de animale de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa şi a numărului de purcei comercializaţi de la acestea.

„Având în vedere că sistemul de creştere al porcilor din rasele Bazna şi Mangaliţa este extensiv, printre beneficiarii ajutorului se vor număra şi crescători de porci din categoria întreprinderilor mici”, susțin vocile oficiale ale sursei citate.

În 2020, Guvernul de la București a aprobat prelungirea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa până în 2022, modificând şi unele măsuri de aplicare a acesteia.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ) relevă că, în luna mai a anului trecut, erau înscrise în Registrul Genealogic 1.030 de capete scroafe din rasele Bazna şi Mangaliţa, dintre care 316 capete scroafe sunt deţinute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un număr de 714 capete scroafe erau deţinute de persoane fizice care îşi pot schimba forma de organizare şi pot deveni eligibile.