13 mai 2021 - 12:03

CÂT COSTĂ COȘUL CU ALIMENTE ÎN ROMÂNIA

Pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică se poate afirma că importutile de legume și fructe au fost de patru ori mai mari decât exporturile, cu 900 de milioane de euro importuri, față de 220 milioane de euro exporturi. Astfel, deficitul a ajuns la 770 milioane de euro.

În ceea ce privește carnea și produsele de carne, România a importat produse în valoare de 649 milioane de euro, exportând doar 362 milioane de euro.

În total, s-a constat un dficit de un miliard de euro, în sectorul alimentar, importuile însumând 4,7 miliarde de euro, în timp ce exportuile au ajuns la 3,7 miliarde de euro. Acesta este, potrivit unor aleși români, unul dintre motivele pentru care mâncarea din România este mai scumpă decât cea din alte state europene.

Un studiu, care a vizat analiza costurilor coșurilor cu produse de consum, a relevat faptul că un român abia poate să își acopere cheltuielile zilnice cu mâncarea.

Astfel, cel mai ieftin coș de alimente a fost cel oferit de CORA, cu 171,41 de lei, echivalentul a 38,91 de euro, în timp ce cel mai scump coș a fost cel cu produse necesare luat de la Mega Image, de 183,4 lei, adicăă 41,39 euro, a explicat deputatul Glad Varga, într-o sesizare trimisă ministrului Agriculturii.

Acesta a solicitat o poziție a României vizavi de această anomalie care face rău și fermierilor și cumpărătorilor.