Castrarea purceilor va fi interzisă de la 1 ianuarie! Crescătorii vor putea continua însă această operațiune doar cu anestezie și doar cu condiția ca aceasta să se efectueze în urma unei solicitări exprese a cumpărătorilor și să respecte un protocol anume.
Aceste măsuri sunt prevăzute într-un decret al executivului francez publicat vineri, informează web-agri.fr.
Decretul era în vigoare din februarie 2020, însă rămăsese de clarificat în ce condiții crescătorii vor putea continua să castreze. Pentru că nu toți purceii masculi își vor păstra atributele.
Continuarea castrării cu anestezie este dorită în mod deosebit de către sacrificatorii precum gigantul Bigard si profesioniștii cărnii uscate (șuncă curată, carnați etc.).
Operațiune de rutină pentru crescătorii de porci, castrarea face posibil ca aceștia să obțină o carne mai grasă, animale mai puțin agresive, conducând în aceșlași timp și la evitarea mirosului de urină degajat în timpul gătirii de către anumiți masculi „întregi”.
Castrarea se aplică încă în marea majoritate a fermelor franceze, la aproape 10 milioane de purcei pe an.
Potrivit decretului din 17 noiembrie, publicat vineri în Monitorul Oficial, castrarea porcilor poate fi „realizată fie prin castrare chirurgicală cu anestezie și analgezie”, opțiune favorizată de profesioniști, „fie prin imunocastrare”, care se face prin injectarea unui vaccin, pentru oprirea producției de steroizi de către testicule.
Chiar și așa, castrarea se va efectua doar cu condiția ca aceasta să fie impusă prin caietul de sarcini (cum ar fi cel al șuncii de Bayonne) sau printr-o prevedere expres prevăzută într-un contract cu cumpărătorul. Ideea guvernului este că acest contract face posibilă acoperirea costurilor suplimentare generate de operație: timp suplimentar de lucru, achiziționarea de produse anestezice care să fie injectate în fiecare testicul.
Pregătirea crescătorilor în noile protocoale va fi susținută de către statul francez și va trebui să se facă în două etape, mai întâi prin formare la distanță, până la sfârșitul anului, apoi „cu medicul veterinar la fața locului”, precizează ministerul francez al Agriculturii. „Acest al doilea modul practic nu este o condiție prealabilă obligatorie pentru implementarea” castrării sub anestezie, conform unei instrucțiuni tehnice publicate în paralel.
Așadar castrarea clasică a purceilor devine istorie în Franța. Și cum Occidentul dă startul întotdeauna noilor politici agricole, este de așteptat ca măsura să fie adoptată cât de curând și în România.