Casa Verde Fotovoltaice 2023 – Ce se întâmplă cu procesul care a blocat programul

Procesul care a dus la suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 de către Curtea de Apel Oradea, ca urmare a solicitării în acest sens a unei firme de profil care susține că nu au fost respectate procedurile de validare a instalatorilor,  a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). 

Dosarul a ajuns la ÎCCJ ca urmare a recursului făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), declarat pe 29 septembrie. Înalta Curte nu a fixat, deocamdată, un prim termen de judecată a recursului.

Peste 80.000 de beneficiari și 500 de firme de instalatori așteaptă ca procesul să se soluționeze cât mai repede, iar programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 să fie deblocat.

Potrivit Profit.ro, între timp și alte firme de instalatori care nu au fost validate pentru a participa în program au dat în judecată AFM, pentru a obține suspendarea programului și, ulterior, anularea deciziilor instituției de a le respinge dosarele.

De cealaltă parte, instalatorii validați susțin că decizia Curții de Apel Oradea nu ar fi trebuit să producă efecte asupra beneficiarilor care și-au ales deja instalatorii și care erau pregătiți să demareze lucrările de instalare a panourilor fotovoltaice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

55 COMENTARII

 1. Buna ziua ,daca sunt firme care au dat in judecata Afm ,trebuiau sa se judece separat de restull oraselor ,sa se poata derula programul ,iar ei pe plan local sa se descurce .nu e normal sa blocheze o tara intreaga pt ca ei nu au respectat regulille de inscriere ca firma….debllocati programul pt celelalte orase iar in Orafea si in slt oras unde este proces se descura ei cand se finalizeaza.

  • Poate că AFM nu a respectat regulile de înscriere și nu firmele. Firma sau firmele respective puteau fi alese pe tot teritoriul României, de aceea afectează și alte zone. Dacă o firmă nu este aleasă din cauza neglijenței AFM, acea firmă rămâne cu uriașă pagubă. O firmă din zona mea nu a putut participa pt că AFM nu a văzut că a trimis un act la termen și a mai cerut-o încă odată. A doua oară a fost trimis actul după termen dar între timp AFM a văzut că mailul cu actul a fost trimis la timp dar deja au închis procedura. Firma respectivă a fost descalificat pt că un angajat AFM nu a văzut că un mail pe calculatorul lui nu a fost deschis la timp. Aici nu sa ajuns la judecată dar se putea.

   • Nu afecteaza toate zonele, eu din Bucuresti nu as fi ales firma din Oradea, nu am facut-o, mi-am ales instalatorul in prima zi, imediat dupa publicarea listelor, nu vad de ce trebuie sa suport eu consecintele unui frustrat. Am dosar eligibil si stau dupa Oradea.

     • La fel ca si Luminita, din prima zi am ales din orasul meu, Ploiesti. ce treaba aveam eu cu o firma din Oradea ? Petitie, ziceti: da, hai sa afecm. Cine se ocupa ? Dar mai ales, din moment ce sunt procese, pe cine credeti ca va interesa orice petitie, in orice domeniu, sa nu uitam ca exista si a unui referendum in care poporul a cerut LEGAL reducerea numarului de parlamentari si pe care nimeni nu l-a bagat in seama… ?
      Va spun eu: interesul este sa se astepta marirea cotei de TVA la instalatiile solare, pentru ca statul tot 20000 de lei iti da, restul dam noi din buzunar, si va fi mai mult, noi platind TVA-ul, mai mare, catre stat, care va castiga din asta. Ce-i asa de neinteles ? Traim in Romania !!! … Si da, mai jos, Stefan zice, citez, „Numai în România o firmă poate bloca o țară întreagă!!!!”, e foarte adevarat, asta am zis-o si eu, din prima zi, cand am auzit de vrajeala din Oradea…. repet: traim in romania (intentionat scris cu litere mici)… .

  • Poate că AFM nu a respectat regulile de înscriere și nu firmele. Firma sau firmele respective puteau fi alese pe tot teritoriul României, de aceea afectează și alte zone. Dacă o firmă nu este aleasă din cauza neglijenței AFM, acea firmă rămâne cu uriașă pagubă. O firmă din zona mea nu a putut participa pt că AFM nu a văzut că a trimis un act la termen și a mai cerut-o încă odată. A doua oară a fost trimis actul după termen dar între timp AFM a văzut că mailul cu actul a fost trimis la timp dar deja au închis procedura. Firma respectivă a fost descalificat pt că un angajat AFM nu a văzut că un mail pe calculatorul lui nu a fost deschis la timp. Aici nu sa ajuns la judecată dar se putea.

   • Corect așa ar fi, să se reia procesul de la momentul alegerii instalatorilor, daca firma are dreptate.
    Dar în același timp dacă sunt beneficiari care au semnat deja cu un instalator, să îi lase să i le monteze și procesul sa se reia cu cei care nu au apucat sa semneze. E clar că cei care au semnat nu o să se răzgândească ca să semneze cu acei instalatori noi introduși în sistem după proces, asta in caz că vor câștiga în instanță.

 2. Bună ziua. Ce se întâmplă cu cei care nu au reușit sa își aleagă instalatorul? Deblocati pentru celelalte județe.

 3. Această manevră poate este făcută intenționat pentru a nu mai avea încredere în programele inițiate de stat, respectiv AFM și oamenii să nu mai aștepte”pomeni”și să-și plătească integral! Este posibil și așa ceva!

 4. Pentru intarzierea asta,o sa platim 9% TVA-ul,nu? Vad ca firma din Bihor care a cerut oprirea programului,are o armata de directori si directorship. Nu a fost unul mai destept sa se intereseze la AFM pe site. Eu,ca posibil beneficiar,ma interesam zilnic. Zeci de mii de oameni lasati cu ochii-n …panouri virtuale. Sute de instalatori cu banii blocati. O magarie!

  • Ai totala dreptate. Eu m-am interesat zilnic, si, mai mult, am vazut o gramada de firme care isi faceau reclame pe diferita canale, firma aia din Oradea a vazut-o careva, desi dorea sa fie instalator aprobat si sa reclame ca asa nu i-a ales nimeni ? Pai, aloo, firma aia din Oradea, eu daca nu vad- nu aleg, daca nu vad ce am nevoie sa cumpar- nu cumpar, daca copilul nu plange- nu primeste !!!!!

 5. Ar trebui ca astfel de spețe, care pun în pericol interesele unor mari grupuri de oameni sau interese economice importante, să fie judecate în regim de urgenț, iar inițiatorii lor să răspundă și material în caz de respingere a acțiunii în justiție. Nu este normal ca oricine să poată bloca proiecte importante pentru țară. Justiția ar trebui să fie conștientă de importanța unor astfel de spețe și să acționeze cu maximă celeritate.

 6. Domnule Zoltan, aveți dreptate,dar eu întreb:Ce măsuri au fost luate împotriva angajatului AFM care nu a „văzut”sau nu a vrut să vadă ?de ce nu a fost concediat? simplu pentru că lucrează la stat , iar bugetarii la noi fac ce vor , majoritatea fiind oameni de partid,dacă era la privat era dat afară.Ce bine este sa fi bugetar în Romania!

 7. Nu este posibil să stea o țară pentru câtva instalatori care înțeleg că au avut timp să conteste decizia afm
  Au contestat după ce lista fost dată publicului
  Rugam soluționarea exceptând zona respectivă, dacă procesul durează 2-3 ani atât așteaptă o țară.
  Nu cred că nu există soluții dacă se vrea

 8. Romania trezestete!!!
  Chiar credeti ca programul casa verde s-a blocat pe criteriu juridic??
  E prima data cand se blocheaza,intarzie,etc??
  E oare singurul program de finantare blocat,intarziat din romania??
  Colectarea Taxei de mediu ulterior Taxa de timbru pt masini nu a fost blocat,suspendat imediat dupa hotararea definitiva a tribunalului european,taxele mai sus descrise au mai fost colectate ilegal o perioada buna de timp!!!

 9. Oare…. sistemul energetic e pregătit pt o asemenea “infuzie” ? Parcă prea e “cusută”… deodată a apărut un motiv…juridic !

 10. Ideea e ca programul a fost blocat tocmai pentru ca nepotul lui Ciolacu, căruia i s-a aprobat un împrumut de 110.000.000 lei sa poată cumpara toate panourile achiziționate de instalatori! Iar TVA-ul sa crească la 9%! Asta e Romanica!!!

 11. AFM ar trebui să publice lista beneficiarilor care au optat pentru un instalator, au fost verificați de acesta și au confirmat opțiunea fermă prin plata unui avans !!! Pentru aceștia instalatorii trebuie să înceapă imediat montajele !!! Altfel, vom cere AFM să ne plătească dobânda pentru banii blocați de incompetența lor !
  Este de neconceput că cei care s-au înscris în mod hotărât la un instalator, vor dori să migreze la un altul, nou acceptat și să riște să treacă din nou prin procedura de validare !
  Procesul trebuie să meargă înainte cu montarea la cei validați, eventual și cu acceptarea unor noi instalatori ! Credem că este loc pentru toată lumea, o dată ce nr. celor care nu au optat încă este de aprox. 70000 persoane !
  ATENȚIE, urmează 5-6 luni de iarnă timp în care procesul va fi ff. îngreunat !! Pierdem TIMP, BANI și puțina INCREDERE pe care o mai avem în instituțiile statului, plătite gras din banii noștri !!!
  Vor fi lansate noi programe care se vor suprapune peste acesta!
  Vom fi tot mai mulți nemulțumiți pentru că un lucru bine pornit a fost prost gestionat de o administrație incompetentă !!!

 12. Subscriu celor scrise mai sus, astfel de spețe, care pun în pericol interesele unor mari grupuri de oameni sau interese economice importante, să fie judecate în regim de urgență, iar inițiatorii lor să răspundă și material în caz de respingere a acțiunii în justiție.
  In tot acest timp, daca ne organizăm, beneficiari și instalatori validati, putem acționa în instanță pentru daune materiale, pe cel ce a blocat programul, întrucât și el prin acțiunea lui a prejudiciat eventualii beneficiari și instalatori

 13. Corect ce spune Alex. Și cum de celelalte firme validate deja nu au greșit? Cum de ele au depus tot ce li se cere, și taman una șo trezi după ce a sunat ceasul. Numa golanii în aceasta țară.

 14. Nu este bine ce se întâmplă.Nu este normal și cum se poate ca o țară întreagă să aștepte după 1 sau 2 firme.Am ales instalatorul din prima zi și trebuie să demarați lucrările.Sa rezolvați ilegalitățile în județul respectiv și să deblocați programul.Era vorba de 5 zile.

 15. Noi cei care am ales instalatorul ar trebui sa ne unim intro asociatie SI sa dam in judecata firma care a blocat programul SI curtea de apel Oradea sa despăgubească instalatorii care au făcut investiții mari ,la curtea drepturile omului de la haga.ce ziceri.

 16. Știți cum pot să aleg instalator dacă nu mai am aces la adresa de email? s-au poate cineva sa mă ajutați să recuperez adresa de email.sunati la Nr.tel.0744640499.

 17. Cum procedez daca nu mai am aces la adresa de mail sa îmi aleg instalator.pote cineva sa mă ajutați să recuperez adresa de email? Nr telefon.0744640499.

 18. Totul este regizat de STAT. Nu au bani pana la sf. anului, acestia au fost redirectionati de guvern la alte ministere. S-a dorit de la inceput trecerea in bugetul de anul urmator pentru a nu se mai deschide o sesiune cu fast anuntata. DNA nu vede cine este in spatele firmei care a contestat? Comisia de analiza a dosarelor este trasa la raspundere? O sa vedeti ca nu. De ce? Pentru ca sunt angajati la STAT (indeplinesc conditiile obligatorii unui BUGETAR – aprox. 80 % dintre ei).
  Asa ca ….

 19. Buna ziua
  Din punctul meu de vedere ar trebui ca toate firmele sa dea in judecata
  1-statul,pentru incompetenta
  2-pentru prejudiciul suferit de fiecare firma in parte
  Un proces initiat de toti printr-o firma de avocatura.
  La fel ar putea face si persoanele fizice,printr-un proces comun.
  Create grupuri in care fiecare categorie este reprezentata in instanta de o firma de avocatura
  Este una din opțiuni.
  Si probabil mai sunt

 20. Daca facem un exercitiu de imaginatie si estimam pierderile suferite de viitorii beneficiari ai programului , ne intrebam retoric: cine suporta pierderile cauzate prin blocarea startului.

 21. Aloo deja instalatori sau ales cu mult înainte de a publica lista cu instalatori pt ca orice om se interesează înainte de ce este mai bine asa ca fiecare are capsa pusa pe o anumita firma înaintea publicării listei și după publicare în urmatoarele ore sau ales instalatorii nu înțeleg ce mai vrea firma respectiva!! Oricum vor rămâne fără clienți

 22. Nu AFM este de vina, vinovata este firma respectiva pentru ca nu a intrat pe e-mail sa vada informatia a si recunoscut. Ar fi trebuit in urma informatiei pe care a primit-o prin e-mail sa trimita in 5 zile un anumit tip de act si nu a respectat termentul pentru ca nu a verificat e-mail-ul in timpul respectiv intarziind termentul si a fost respinsa Firma. Vor pierde procesul dar noi ce facem cine ne despagubeste ? Firma respectiva ar trebui actionata in justitie de mai multi care suntem in asteptare.

 23. Este clar ca AFM nu a avut in vedere un aspect esential : stabilirea de la bun inceput a unui termen imperativ pt depunerea actiunilor in instante in cazul celor ce se considera nedreptatiti si demararea etapei de alegere a instalatorilor numai dupa parcurgerea acestei perioade in care se putea cunoaste exact daca sunt contestatari. Totusi,fiind o speta atat de simpla pe care instantele de judecata ar fi trebuit sa o inteleaga ca fiind de interes major si solutionata ca atare in cel mai scurt timp,faptul ca nu se intampla asa ceva denota (daca mai era nevoie) atitudinea instantelor fata de interesele publice si fata de cei ce le suporta lefurile si privilegiile mult peste cele meritate….Si unii si altii (instanate si AFM) sunt platiti din bani publici asa ca…SA LE FIE RUSINE !

 24. De aia nu mai pot aia ca tin zeci de mii de oameni pe loc, daca era firma serioasa avea toate actele gata si depuse la timp. Zeci de mii de oameni nu pot monta din cauza lui, zeci de firme au cumparat echipamente si nu au cu ce le plati, din cauza unui tampit.
  Ii urez patronului sa se duca dupa bunica, el si toata familia lui.

 25. Domnilor judecători vi se pare normal ca toți cei 80000 de participanți la acest program al afm sa nu mai beneficieze de acesta. Sa știți ca și noi am participat la program cu documentele necesare pe care poate unii dintre noi le-au obținut mai greu la fel și instalatorii ce naiba hotărâți o data cine este vinovat și gata lăsați programul sa își urmeze cursul nu mai tergiversati cu tot felul de motive asta pentru noi cei 80000

 26. Probabil ca o petitie de la 80.000 de beneficiari nu ar putea ajuta la intelegerea exacta a efectului pe care blocarea programului il poate avea. Poate la instanta de judecata unde se judeca acest caz depunerea a 80.000 de petitii separate pentru judecarea de urgenta a cazului si deblocarea programului poate ajuta la constientozarea situaliei.

 27. Pentru ca fiecare dintre acesti 80.000 de persoane/familii am depus un efort pentru a obtine documentele necesare inscrierii in program si pentru a castiga aceasta finantare. Pentru fiecare dintre noi se apropie iarna si nu beneficiem de panourile fotovoltaice la care avea legal dreptul.

 28. Spune cineva că această firmă din Oradea este a unui şmecher din Partidul Național Liberal ? Sunt foarte mulți bani puşi la bătaie și de aceea şmecherii de politicieni n-au cum să piardă, pierdem noi fraierii că ne-am obişnuit să nu facem nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole