21 septembrie 2021 - 17:24

CASA DE COMERT UNIREA ARE BANI SI PLANURI MARI DAR VA DEPASI PROBLEMELE REALE?

Guvernul va majora la peste 90 milioane lei capitalul social al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A.

Prin acest  intrument, în viziunea ministrului Agriculturii, ar trebui sa se  înființate magazine de stat cu produse exclusiv românești, care să scoată din piață intermediarii de produse agricole și să concureze cu hipermarketurile străine. Ministerul Agriculturii a promis că, prin noua companie de stat, vor fi înființate mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui și o serie de clustere agricole.

Bursa de peste Tulcea

Intentiile sunt laudabile dar nu putem sa nu remarcam doua aspecte:

Primul este legat de bursa de peste si aici avem cateva nedumeriri. Ce se intampla cu indelung promisa bursa de peste de la Tulcea si investitiile uriase bagate pana acum in ceva ce parca nu se vrea functional niciodata?! Si de unde peste, cand noi nu producem decat 10% din necesarul de consum?!

Alt aspect este cel legat de infiintarea propriu-zisa a magazinelor de desfacere a produselor agricole. De unde vor face rost de spatii, in special ca se doresc a fi in marile aglomerari urbane. Spatiile vechilor aprozare si alimentare de stat de la parterul blocurilor au fost de mult trecute in proprietate privata si au fost transformate cu preponderenta in case de pariuri, banci sau farmacii. Greu de crezut ca se vor gasi spatii de inchiriat in zonele cu vad bun. Si chiar daca s-ar gasi, chiriile nu ar ridica pretul produselor? E dispus statul sa sustina o subventie a costurilor?

Inca sunt multe necunoscute dar sa vedem cateva detalii despre sursele de finantare si primele masuri care vor fi luate, intr-un reportaj video Agrotv.