Cartoful uriaș de la Dăbuleni: e cât o sacoșă!

Record în Dolj: la Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni a fost recoltat un cartof dulce ce cântărește nu mai puțin de 3,250 kilograme, informează știriletvr.ro.

Potrivit cercetătorilor, cartoful uriaș reprezintă dovada că acestui soi îi prieşte solul nisipos din Dăbuleni.

Deși este mândria Staţiunii de Cercetare de la Dăbuleni, cântărind mai mult decât un cuib întreg, cartoful uriaș nu ar putea fi comercializat în supermarketuri, pentru că acestea nu acceptă cartofi dulci cu o greutatea mai mare de 800 de grame.

Cartoful dulce este încă o cultură de nişă în România. S-a încercat aclimatizarea sa și la Brașov, însă a rezistat doar la Dăbuleni, semn că îi priesc solul nisipos şi temperaturile de până la 40 de grade de aici.

Deocamdată, fermierii români nu s-au repezit să investească în astfel de culturi, costurile de cultivare fiind destul de mari.

Cartoful dulce este o legumă de supermarket şi pentru asta trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: aspect frumos, greutate nu mai mare de 800 de grame si anumite condiţii de păstrare.

Cartofii dulci sunt bogaţi în carbohidraţi complecşi, betacaroten, vitamina C şi vitamina B6. Vitamina A este vedeta incontestabilă din compoziţia cartofului dulce şi asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului.

Datorită gustului dulceag, cartoful dulce se foloseşte chiar şi în prepararea unor deserturi. Cu toate acestea, este benefic persoanelor cu diabet și este, de asemenea, inclus şi în alimentaţia bebeluşilor.

Sursa foto: captură TVR

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole