27 mai 2022 - 18:56

CARTOFUL, MANCAREA SARACULUI PE VREMURI, DEVINE UN ALIMENT DE LUX PE MASA ROMANILOR

Cel mai la îndemână aliment al românilor, cartoful, e pe cale să devină un lux. Dacă anul trecut pe vremea asta găseam în piețe și supermarketuri kilogramul de cartofi la un preț în jur de 3 lei, iată că în aceeași perioadă a anului 2019, kilogramul de cartofi noi depășește 10 lei.

Perioadele lungi de vreme instabilă și fenomenele meteo extreme le-au dat mari bătăi de cap agricultorilor anul acesta. Recoltele sunt scăzute, drept urmare prețurile au crescut. Majoritatea mărfurilor alimentare și nealimentare, dar și serviciile, s-au scumpit în România în luna aprilie față de luna martie a anului în curs, iar cele mai importante salturi s-au înregistrat în cazul cartofului, care este cu 33% mai scump, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. După o perioadă în care agricultorii români vindeau marfa chiar si cu 80-90 de bani kilogramul, iată că, în prezent, prețul acestui aliment indispensabil, aproape că s-a triplat în piețe și magazine.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.