19 septembrie 2021 - 19:39

Cifre DEZASTRUOASE. Câți cartofi pre-prăjiţi şi congelaţi importăm prin reţelele de supermarket

În 1996, țara noastră importa doar 600 de tone de cartofi. În prezent însă, cifrele sunt dezastruoase. Importăm cartofi pre-prăjiți și congelați prin rețelele de supermarket într-o cantitate enormă – peste 86.000 de tone -, conform spuselor lui Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului în România (FNCR), cu ocazia Zilei Cartofului Live Connect, primul eveniment virtual din 2021 dedicat producătorilor de profil din România.

Și asta, spune oficialul FGCR, în condițiile în care sectorul este capabil să susţină necesarul anual de cartofi al românilor, pe care federaţia îl estimează la mai puţin de 100 de kilograme pe cap de locuitor.

„Suntem sector capabil să susținem necesarul de cartofi de consum al românilor, necesar pe care noi îl estimăm mai scăzut de 100 kg pe an pe locuitor, ca să nu mai vorbim că nu mai sunt nici 20 de milioane de români. În orice caz, ar fi normal să încurajăm această cultură. Cartoful a fost și este pâinea a doua a românilor. Trebuie să o tratăm ca atare”, a adăugat Oprea.

El a mai menționat că acesta este un aliment de bază ignorat în ultimele trei decenii. De aceea, a adăugat, șeful FNCR, s-a ajuns la suprafeţele ridicole de astăzi.

„Cartoful este o cultură, un aliment de bază de-a dreptul ignorat în ultimii 30 de ani şi, de aceea, am ajuns la suprafeţele ridicole de astăzi: 28.000 de hectare de cartofi pentru consum cultivate în România şi o suprafaţă de cartofi pentru sămânţă situată în jurul cifrei de 600 de hectare, îndrăznesc să spun o suprafaţă ridicolă, iar cu cartofi pentru industrializare timpurie, o suprafaţă de 3.500 hectare.

Cartoful cultivat în România înregistrat la APIA depăşeşte cu puţin 30.000 de hectare faţă de cele 200.000 – 250.000 de hectare care se cultivau înainte de 1990. Bineînţeles că nu luăm în calcul aceste cifre pentru că se vorbea de o agricultură extensivă, se vorbea de cartof cultivat oriunde în această ţară”, a mai spus Romulus Oprea.

Tot el a adăugat că, în prezent, niciun producător român nu mai poate rezista pe piaţă fără un depozit specializat.

„Dacă în anii 1990 -1995 nici nu aveam nevoie de depozite, acum nici nu se mai poate închipui existenţa unui producător de cartofi fără un depozit specializat, iar orice depozitare presupune pierderi. Noi avem parte la cartof de un sezon non-stop, este o cultură cu foc continuu ca la furnal, nu există perioadă de repaus, practic avem o lună sau două de respiro din momentul înfiinţării culturii în aprilie după care reluam ciclul în iulie.

Tot timpul sortări, resortări, ambalări, pierderi, una peste alta. Am intrat după 2007 într-o competiţie directă cu marii producători din vest în care se investeşte de 100 de ani şi au acces neîngrădit pe piaţa noastră, iar noi momentan ne luptăm cu armele pe care le avem”, a mai spus preşedintele FNCR.

Nu în ultimul rând, Oprea a menţionat şi situaţia din sectorul de producere a cartofului industrial, care este foarte slab reprezentat din punct de vedere cantitativ, cu doar 80.000 de tone.

„Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuală, în România, nu se procesează mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte puţin. Sperăm că în 10 ani, dacă încurajăm această cultură, cartoful pentru industrializare, indiferent că e chips, produse extrudate, amidon, să ajungem la o cantitate de 200.000 – 250.000 de tone”, a arătat şeful FNCR.

O piață de 1,4 miliarde de euro

Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%. Importul de cartofi congelaţi este de peste 86.000 de tone iar preţul de 721 dolari pe tonă.

Producţia de cartofi obţinută în 2020 a trecut uşor de două milioane de tone, însă a consemnat o scădere faţă de anul precedent cu aproape 21%, când a totalizat 2,62 milioane de tone.

Randamentul la hectar a înregistrat un recul cu aproape trei tone, de la 15,44 tone în 2019, la 12,56 tone în 2020, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 4.394 hectare.

În urmă cu un deceniu, țara noastră consemna producţii de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, dar de pe suprafeţe mai mari, respectiv între 200.000 – 250.000 de hectare, însă în ultimii cinci ani suprafeţele cultivate au scăzut constant sub 200.000 de hectare.

Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.