31 iulie 2021 - 14:14

CARNEA “HALAL” PRIMESTE O SANCTIUNE DE LA CURTEA DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis la sfarsitul lunii februarie că, carnea provenită de la animale care au fost sacrificate în conformitate cu ritualurile religioase, fără a fi asomate, nu poate fi certificată ca fiind ecologică.

În anul 2012, asociația franceză Üuvre d’assist aux bétes d’abattoirs a solicitat Ministrului francez al Agriculturii și Alimentației să interzică acordarea etichetei “produs organic” pentru carnea de vită certificata “halal”, provenita de la animalele sacrificate fără pre-asomare. Cererea asociației a fost respinsă și, astfel, a condus la o serie de contestații. Cazul a ajuns la Curtea Europeană de Justiție, care a decis marți (26 februarie) că, carnea provenită de la animale care au fost ucise fără a fi asomate nu poate fi certificată ca fiind organică.

Instanța a spus că legiuitorul UE declară, în mai multe rânduri în legislație, “dorința sa de a respecta un nivel înalt al bunăstării animalelor în contextul acestei metode de producție”.

Curtea a adăugat că mai multe studii științifice arată că pre-asomarea este tehnica prin care este cel mai putin compromisa bunăstarea animalelor, în momentul uciderii.

“Curtea continuă să susțină că practica sacrificării rituale, în cadrul căreia un animal poate fi ucis fără să fi fost asomat, care este autorizată prin derogare în Uniunea Europeană numai pentru a asigura respectarea libertății religioase, este insuficientă pentru a elimina toate durerile, stresul și suferințele animalului, comparativ cu sacrificarea cu pre-asomare, procedeu necesar pentru ca animalul să-și piardă cunoștința și sensibilitatea, pentru a-i reduce în mod semnificativ suferința”, se arată în declarația Curții.

Curtea a concluzionat că etichetarea produselor ecologice înseamnă menținerea și justificarea “încrederii consumatorilor în produsele etichetate ca produse ecologice”. Pentru a primi certificarea ecologică, produsele trebuie obținute în conformitate cu cele mai înalte standarde, în special în domeniul bunăstării animalelor.