Carnea de miel are reputația de a fi o „délicatesse”. Tandră și gustoasă, aceasta ocupă un loc principal în bucătăria festivă de Paști. Mulți dintre noi am dori însă să știm mai multe despre modul de a o pregăti.
Carnea de miel: câteva sfaturi de la specialiști pentru a o pregăti corect
Pe lângă ouă roșii și pască, tradiția noastră în pregătirea mesei de Paști este de a avea: ciorbă, stufat, drob și friptură, toate din carne de miel. Dar câteva mici secrete asigura succesul unei mese la care întreaga familie este reunită.
Carnea de miel trebuie servită cât mai fierbinte. Astfel, se recomandă încălzirea platoului de servire și a farfuriilor. Este indicat să lăsăm carnea să se odihnească timp de 15 minute în cuptorul oprit, cu ușa întredeschisă. Va fi mai uniformă, roz și fragedă. Fie că este la grătar, la tigaie sau prăjită, carnea de miel se mănâncă roz sau cel mult medie.
Gătita excesiv, carnea de miel riscă să se usuce și să-și piardă finețea
Cel mai bun mod de a găti cotlete de miel este să le facem la grătar. Dacă dorim să pregătim la cuptor, mai întâi, la o temperatură ridicată, carnea se prăjește bine, apoi se va da la cuptor. Astfel, aceasta își va păstra sucurile și aromele. În timpul gătitului și pentru a nu-și pierde zeama, nu trebuie să o înțepați niciodată cu o furculiță pentru a o întoarce, ci folosiți o spatulă. În mod similar, carnea trebuie sărată doar la servire.
Carnea de miel: mod de preparare
Se pune tava cu carnea de miel asezonată la cuptorul pre-încins la 230 de grade, pentru 30 de minute. După ce s-au scurs 30 de minute, se reduce temperatura la 175 de grade și se lasă carnea la cuptor pentru 30 -60 de minute. Se poate folosi un termometru de bucătărie, pentru a verifica temperatura internă a cărnii.
Sfaturi pentru păstrarea cărnii de miel înainte de a fi pregătită
La cumpărare, carnea de miel trebuie să aibă o culoare roz strălucitor, cu o textura strânsa, netedă și o grăsime fermă, albă. Se poate păstra două-trei zile la frigider, în ambalajul original.
Pentru ca acesta să fie foarte fragedă, nu trebuie gătita imediat ce este scoasă din frigider, ci se lasă câteva minute la temperatura camerei.
Cât de roz poate fi friptura de miel?
Pentru pregătirea mielului ” în sânge”, carnea ar trebui să atingă o temperatură de 52 de grade, la interior. Va fi nevoie de aproximativ 15 minute pentru o jumătate de kilogram de miel. Când timpul de gătire a expirat, verificați mielul străpungând cea mai groasă parte a bucății de carne cu un bețișor. Dacă sucurile sunt roșii rozalii, carnea va fi „în sânge”.
Pentru friptura prăjită mediu, 55 de grade este temperatura optimă. Se lasă carnea, 20 de minute la cuptor. Pentru varianta bine făcută, o jumătate kg de miel necesită 57 de grade și aproximativ 25 de minute la cuptor.
Rețetă de miel la ceaun
La 2 kg de carne de miel tăiată bucățele este nevoie de următoarele ingrediente:
2 linguri de untură (sau seu),
0,5 kg costița de porc ușor afumată
500 ml vin alb sec
2 cepe mari tăiate fin
1 ardei iute
2 căpățâni de usturoi, sare, piper și cimbru uscat după gust
Puneți bucățile de carne în ceaun, cu sare, untură, 250 ml de apă și 250 ml vin și fierbe la foc mare timp de o ora. Completează cu vin și apă la nevoie și apoi adaugă bucățile de costiță sau scăricica, ceapă, ardeiul tocat mărunt și usturoiul curățat și zdrobit. Adaugă piper după gust și cimbru, mai lasă ceaunul pe foc 10 minute. La final, acoperă ceaunul și lasă preparatul să se odihnească 15 minute înainte de servire.
Sursa foto: gatesc.ro