Carne de import, vândută ILEGAL în România! Autoritățile au confiscat tone de marfă

Peste 6 tone de carne de import congelată au fost confiscate de către inspectorii Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în urma depistării unor nereguli. Marfa provenea din comerțul intracomunitar și din import.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, autoritățile au efectuat o acțiune fulger de control la 29 de depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din județele Giurgiu, Ilfov și București. Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

”Această metodă, în contradicție cu legislația, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, precizează ANSVSA.

Autoritățile au descoperit mai multe loturi de carne de vită congelată, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător. Principalele neconformități constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor.

Potrivit ANSVSA, inspectorii au aplicat 20 de amenzi în valoare de 245.000 lei și au reținut 6.098 kg de carne de vită. Totodată, instituția susține că va extinde controalele cu această tematică la nivel național.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole