Cârnații tradiționali au fost detronați! Care este noua vedetă pe mesele de sărbători ale românilor?

Producătorii de mezeluri revin la târgurile de sărbători! Anul ăsta însă, cârnații tradiționali ai românilor au fost detronați!

Cine este noua vedetă a mezelurilor de pe masa de sărbători a românilor?

Ei bine, sunt cârnații italienești! Se vând ca pâinea caldă la târgurile de sărbători de anul acesta.

În ultimii doi ani, târgurile de sărbători au fost rare din cauza pandemiei. În această perioadă, producătorii și-au putut vinde marfa mai mult online și în special clienților vechi. Anul acest însă, au revenit la târguri și totul se dă „pe gustate”.

Producătorii locali de mezeluri își pregătesc marfa cu cel puțin trei luni înaintea târgurilor, iar în cazul șuncilor afumate, chiar și cu un an înainte.

Afumate sau uscate, frecate bine cu sare ori… preparate în zeamă de varză, mezelurile dau savoare sărbătorilor de iarnă.

- Publicitate -

La târgurile de sărbători, producătorii locali au venit cu marfă proaspătă. Bunătățile sunt pentru toate gusturile, iar prețurile… pentru orice buzunar. Marfa delicioasă este pregătită după rețete moștenite în familie, dar…mai nou cel mai bine vânduți în târgul din Alba sunt cârnații itelienești!

Astfel, cârnăciorii proaspeți în maț de porc tradișionali au fost detronați de pe mesele românilor din străinătate, întorși acasă de sărbători.

Potrivit managerului unei carmangerii din Alba Iulia motivul pentru care cârnații italienești, făcuți exact ca-n peninsulă, au ajuns vedetele târgului este acela că mulți clienți sunt români plecați în afară care s-au reîntors în țară pentru sărbătorile de iarnă, dar s-au obișnuit cu anumuite produse și gusturi de peste granițe.

Pentru ca aromele să fie desăvârșite, cârnații de peninsulă trebuie păstrați în conditii speciale: “Secretul acestor carnați este perioada de maturare și microclimatul care se creează e exact ca în perioada asta a anului pe coasta Mediteranei, în Italia”, spune managerul carmangeriei din Ala Iulia, citat de protv.ro

Mai găsim totuși în multe târguri de sărbători produsele tradiționale de sezon. Slăninuță și cârnați, salam, șuncă și pastramă făcute de gospodari din toată țara, după rețetele locului.

Și chiar dacă prețurile sunt mai mari puțin față de ceea ce gîăsim în supermarket și calitatea este net superioară. Iar clienții amatori știu și ei asta așa că nu se uită la bani când vine vorba de mezeluri gustoase.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole