3 decembrie 2021 - 15:47

Carnatii de Plescoi, produs traditional recunoscut si protejat de Uniunea Europeana

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Comisiei Europene, citat de AGERPRES.

„Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul „Cârnaţii de Pleşcoi” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019”, arată un comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, produsul se va alătura celorlalte 1450 deja protejate la nivel european, devenind al șaselea produs românesc recunoscut și protejat de blocul comunitar. România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată, iar Telemeaua de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP), mai informează AGERPRES.

În plus, la Comisia Europeană se mai așteaptă aprobarea pentru încă cinci astfel de produse românești, care să dobândească recunoaștere și protecție la nivel european. Este vorba despre Telemeaua de Sibiu, Caşcavalul de Săveni, Salata cu icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană și Salata tradiţională cu icre de crap, cea din urmă așteptând să primească protecția europeană Specialitate Tradițională Garantată.