20 aprilie 2021 - 20:19

Care sunt factorii de risc ai noului Coronavirus in Romania

Zona rurală și mediul urban mic reprezintă un factor de risc pentru țara noastră în răspândirea coronavirusului COVID-19! Potrivit președintelui Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, în aceste zone se află cei mai mulți bătrâni care sunt mai sensibili la noul virus și ar putea fi expuși, în perioada sărbătorilor de Paști, la riscuri majore. De aceea este recomandat, pe cât posibil, ca cetățenii să evite contactul direct cu persoanele care vin din zone atinse de infecție și să stea în casă.

Dacă ne uităm la factorii de risc pentru o evoluție nefavorabilă în România, sunt două categorii de zone, să le numim. O dată, ar fi zona rurală și mediul urban mic, în care, pe de o parte, avem o populație cu o medie de vârstă ridicată și care are și alte boli asociate – hipertensiune, diabet zaharat. E genul de populație care în această perioadă, mai ales înainte de Paști, în mod tradițional primește vizita celor mai tineri din familie, care s-ar putea să fie în țări atinse de infecția cu noul coronavirus. E un factor de risc, pentru că vorbim de profilul acelei populații, de obiceiul de a se întâlni în aceste ocazii, iar pe de altă parte, de capacitatea sistemului de sănătate în plan local de a face față acestor situații”, a declarat dr. Marius Geantă pentru postul de televiziune Digi24.

De asemenea, specialistul a remarcat faptul că aglomerările urbane reprezintă un alt factor de risc major. De aceea este recomandat să evitați mersul în transportul public, centre comerciale sau alte zone aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere, parcuri.

Rapiditatea creșterii numărului de cazuri identificate reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Potrivit specialistului, este un anumit indicator, și anume la cât timp se dublează numărul de cazuri al persoanelor infectate. Acest interval este de două zile în România și asta se întâmplă de aproximativ cinci zile. Prin urmare, noul set de măsuri anunțate de autorități are foarte mare sens care urmează această dinamică în ceea ce privește progresia numărului de cazuri identificate, a subliniat dr. Marius Geantă pentru Digi24.

„Am văzut că sunt cele două cazuri din București și mai este cazul din Hunedoara, cu persoane care au infectat, la rândul lor, un număr mare de persoane, ceea ce aduce discuția la nivelul responsabilității fiecăruia dintre noi de a declara contactele, zone în care am circulat și așa mai departe. Cred că în situația în care fiecare persoană ar acționa gândindu-se la sine, dar și la ceilalți, impactul acestei epidemii poate să fie mai mic”, a conchis dr. Marius Geantă la Digi24.