26 ianuarie 2022 - 13:00

Care-i mai sănătoasă: de secară sau de grâu?

De secară sau de grâu este mai sănătoasă? Pâinea, cea de toate zilele – căci despre ea vorbim –, caldă și pufoasă, proaspăt scoasă din cuptor, poate fi făcută în multe feluri, dar oare care e cea mai bună pentru organism?

Până de curând vedeta în topul mondial al tuturor timpurilor era pâinea integrală de grâu, aceasta fiind unanim considerată una dintre cele mai sănătoase pâini de pe planetă. Dar să nu ne grăbim, pentru că în ultima vreme popularitatea secarei a crescut vertiginos, fiind în topul tendințelor privind recomandările specialiștilor pe rețelele de socializare.

Potrivit cercetătorilor, pandemia a făcut ca pâinea să revină în topul preferințelor noastre alimentare. Deși pentru o lungă perioadă pâinea a fost scoasă de pe lista nutriționiștilor, se pare că oamenii nu se pot abține de la o felie delicioasă de pâine, pe care pur și simplu trebuie să o includă în meniu, pentru că altfel… parcă nu simți că ai mâncat, nu-i așa?

Ei bine, specialiștii în nutriție și alimentație sănătoasă au făcut eforturi pentru a găsi cea mai potrivită combinație pentru pâine, care să poată fi considerată aducătoare de sănătate. Așadar, dacă ați „izgonit” pâinea din dietă pentru că vă faceți griji cu privire la creșterea în greutate sau la consumul de prea mulți carbohidrați, este timpul să reveniți asupra acestei decizii pripite. Aleasă cu înțelepciune, pâinea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pe bază de plante și, indiferent dacă preferați grâu integral sau secară, niciuna dintre ele nu este o alegere nepotrivită. Surpriza, totuși? Una dintre ele s-ar putea, de fapt, să dețină un avantaj nutrițional.

Potrivit noilor recomandări ale specialiștilor în dietă, pâinea servește ca „vehicul” pentru foarte multe surse nutritive de proteine și grăsimi, precum și pentru legume, de exemplu atunci când faceți sandvișuri sau când o folosiți în salate.

Dieteticienii susțin că, atâta timp cât echilibrezi pâinea cu alte surse sănătoase de grăsimi și proteine pe bază de plante, cum ar fi untul de nuci, avocado sau fasole și consumând cantitatea necesară de calorii pentru o zi, îți poți menține silueta sau chiar poți pierde în greutate.

De aceea, experții în nutriție consideră că pâinea de secară este într-adevăr o alegere sănătoasă pentru sandvișurile pe bază de plante.

Atenție, însă! Dacă la pâinea din grâu integral putem fi siguri că e produsă cu făină din bob integral, cu pâinea de secară nu este la fel, întotdeauna. Multe pâini de secară din magazinele alimentare conțin un amestec de făină standard de grâu, care poate să nu facă secara integrală. Pentru a găsi o pâine de secară considerată cereală integrală, consultați lista ingredientelor și asigurați-vă că cerealele întregi de secară apar primele pe listă. De asemenea, puteți căuta ștampila de cereale întregi pe produs pentru a vă verifica.

Deși există numeroase motive pentru a alege pâinea integrală, secara vine cu câteva avantaje interesante.

Pentru început, secara conține puțin mai multe fibre decât grâul integral. Secara întreagă conține aproximativ 15% fibre, față de 12% grâu integral.

Secara poate chiar să te facă să te simți mai plin, mai sătul. Potrivit unui studiu din Nutrition Journal, un mic dejun care conține cereale de secară față de cereale de grâu a dus la o mai mare sațietate și la reducerea senazției de foame înainte și după prânz.

Desigur, dacă preferați grâul integral, nu lăsați acest lucru să vă descurajeze să îl consumați. Dar dacă secara este mai mult stilul tău, nu te opri, mănânc-o!