Care este structura agricola a Uniunii Europene?

Cu scopul de a evita problemele de ordin concurențial de pe piața input-urilor, Comisia Europeană a elaborat raportul cu titlul „Overview of the Agricultural Inputs Sector in the EU”, care subliniază îngrijorările care apar în special în ceea ce privește puterea de piață a furnizorilor.

Creștere de 45 %

Parte a pieței de input-uri, piața de semințe a Uniunii Europene este o parte cheie a pieței globale. În 2018, valoarea pieței de semințe a UE a ajuns la 7 miliarde de euro, reprezentând 20% din piața globală. Pe o piață mondială în creștere a semințelor, piața europeană a crescut cu 45% între 2001 și 2018, în timp ce piața globală a crescut cu 76%.

Ca urmare, piața de semințe a UE poate fi considerată de facto, globalizată, fiind formată din segmente mici, delimitate de statele membre ale UE sau de speciile de culturi. Franța este de departe cel mai mare jucător european deţinând aproape o treime din piaţă.  Germania, Italia, Spania și Țările de Jos acoperă cea mai mare parte a cotei de piață rămase.

Structura agricolă a Uniunii Europene

Baza de date FADN nu conține date detaliate despre cererea și utilizarea diferitelor tipuri de semințe, însă toate costurile semințelor sunt la rubrica „Semințe și răsaduri”, de aici, putând stabili structura agricolă a Uniunii Europene.

Astfel, în UE există aproximativ 47,5 milioane de hectare cultivate cu cereale. Cele mai importante cereale sunt grâul (24 de milioane de hectare), orzul (12 milioane de hectare, din care 7,1 milioane este orzul de primăvară), triticale și ovăz (acoperite combinat pe aproximativ 2,6 milioane de hectare).

Ierburile utilizate în scopuri furajere (pășuni și pajiști), timp liber (peluze, terenuri de sport și terenuri de golf) și peisagistică, reprezintă cea mai mare cultură din Uniunea Europeană. Aceasta acoperă aproximativ 57 de milioane de hectare de pajiști și pajiști permanente, adică, un total de 173 de milioane de suprafețe agricole utilizate (UAA), ceea ce reprezintă 33%.

În UE-28 sunt cultivate aproximativ 15 milioane de hectare de porumb, din care 60% (9,4 milioane ha), sunt recoltate sub formă de cereale, iar restul (5,9 milioane ha) sub formă de siloz. Porumbul dulce acoperă 70.000 de hectare. Semințele de porumb sunt produse pe aproximativ 180.000 de hectare.

Cele mai importante culturi oleaginoase sunt rapița, cu o suprafață de 6,8 milioane hectare, și floarea soarelui, cu 4,3 milioane hectare. Cele mai importante culturi de fibre cultivate în UE sunt bumbacul (225.000 hectare), inul (75.000 hectare) și cânepa (20.000 hectare).

UE produce cartofi pe aproximativ 1,7 milioane de hectare. Cartofii de semințe sunt produși pe aproximativ 180.000 de hectare. Există peste 2.600 de soiuri de cartofi enumeraţi în Catalogul comun european. Din companiile globale de creștere a cartofilor 95% sunt situate în UE. Principalele piețe sunt cartofii de masă, cartofii prăjiți, frisca și amidonul. Cu toate acestea, în ultimele decenii, au fost create mai multe piețe mai mici, de exemplu, pentru salate, fast-food sau cartofi ecologici.

UE este liderul mondial (50%) de sfeclă de zahăr. Anual, UE produce aproape 20 de milioane de tone metrice de zahăr alb, de pe aproximativ 2 milioane de hectare. Semințele de sfeclă de zahăr sunt produse pe aproximativ 9.000 de hectare, în mare parte în Franța și Italia.

Legumele sunt produse pe mai mult de 400.000 de hectare în UE. UE importă aproximativ 12,5 milioane de tone de fructe și legume proaspete în valoare de 11 miliarde de euro. În același timp, UE exportă 5 milioane de tone de legume în valoare de 4 miliarde de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole