Cei pasionați de grădinărit încearcă să găsească întotdeauna secretele unei recolte bogate și cât mai multe informații despre îngrijirea acesteia.
Unul dintre cele mai folosite metode este utilizarea mraniței, obținută din gunoiul de grajd descompus. Acest ingredient este o adevărată comoară pentru grădinari, datorită conținutului său bogat în substanțe organice și minerale esențiale.
Dacă te gândești să faci propriul tău îngrășământ natural din gunoi de grajd, trebuie să fii conștient de un aspect important: procesul de compostare necesită timp și răbdare. Gunoiul de grajd proaspăt trebuie lăsat să se descompună timp de 3-4 ani pentru a obține mraniță de calitate superioară. Este esențial ca gunoiul să fie dezinfectat termic în timpul procesului de descompunere, astfel încât să se distrugă semințele de buruieni, germenii și bolile, precum și eventualii dăunători.
Odată ce ai obținut mranița, trebuie să ai grijă la amplasarea ei în grădină. Din cauza mirosului puternic, este recomandat să depozitezi gunoiul de grajd cât mai departe de locuință.
Pentru a facilita procesul de compostare și pentru a evita scurgerea de lichide, este recomandat să utilizezi o platformă cu fund betonat, cu o ușoară înclinare către un bazin colector. Astfel, vei putea să-ți pregătești propriul îngrășământ natural într-un mod eficient și ecologic, fără să compromiți mediul înconjurător.
Ce este mranița,din ce se compune și care este procesul de descompunere.Care mraniță este mai bună?