5 august 2021 - 06:58

CARE ESTE ACTIUNEA ESENTIALA PENTRU COMBATEREA PESTEI PORCINE AFRICANE, CONFORM OIE

Conform declarațiilor făcute luni de directorul adjunct al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), urmărirea cărnii şi a produselor din carne provenite de la porci infectaţi cu pestă porcină africană este esenţială pentru combaterea răspândirii acestei boli extrem de contagioase, care poate supravieţui în alimentele procesate, informează Reuters.

Pesta porcină africană s-a răspândit rapid în Europa de Est şi China, acestea fiind cele mai mari producătoare de carne de porc din lume. Aici apar cazuri noi în fiecare zi, chiar și în regiuni îndepărtate una de cealaltă.

”Scenariul din China este foarte dificil, din cauza gradului actual de răspândire şi a gradului de contaminare semnificativ al diferitelor produse din carne”, a spus Matthew Stone, director general adjunct al OIE, organizaţie care are sediul în Paris.

Porcii pot fi infectaţi cu pestă porcină africană prin contact direct cu porci infectaţi sau prin ingestia de gunoi care conţine carne şi produse din carne de la porcii bolnavi.

Stone a cerut guvernelor să asigure un control mai strict la vamă şi inspecţii mai dure pentru gestionarea răspândirii virusului.

Rapiditatea cu care se răspândește pesta porcină africană în China a dus la creşterea preţurilor cărnii de porc în toată ţară, a mărit probabilitatea creşterii importurilor şi exercită presiuni de majorare a preţurilor pentru soia, ingredientul esenţial al furajelor pentru porci.

Pesta porcină africană, este caracterizată de febră mare, pierderea apetitului, hemoragii şi moartea porcilor, într-un interval de 2-10 zile. Rata de mortalitate poate fi de până la 100% și nu există leac pentru această boală.