22 ianuarie 2022 - 13:48

Care e principala cauza pentru moartea in masa a albinelor? Ce spun expertii

În Ucraina, doar o mică parte din familiile de albine mor din cauza otrăvirii cu produse pentru protecția plantelor, spune Elena Sirenko, doctor în științe veterinare la Institutul pentru Medicină Experimentală și Clinică, transmite agrobiznes.md.

În ultimii cinci ani, menționează ea, institutul a studiat aproximativ 2 mii de probe de material patologic de la albine, folosind diverse metode – parazitologice, bacteriologice și genetice moleculare. Datele arată că, aproape 60% din bolile insectelor sunt parazitare, 20% sunt bacteriene, iar 17% sunt virale.

„Patologia care nu este transmisibilă, din care face parte intoxicația cu pesticide, fluctuează în ani diferiți. În 2016–2017, această cifră era de 10% din numărul total de familii pe care le-am studiat. În 2019-2020 – a crescut la 30%”, notează expertul.

Totodată, Elena Sirenko mai spune că, dacă apicultorii ar examina 10% din insecte primăvara și toamna, poate că ar fi mai protejați de otrăvirea familiilor.

Potrivit ei, profilaxia ar face albinele mai puternice, deoarece nu toate pesticidele cauzează moartea 100%. De asemenea, savantul atrage atenția asupra faptului că, schimbările climatice înregistrate în ultima perioadă au dus la moartea în masă a albinelor.

În acest moment, moartea în masă a albinelor are mai multe motive cum ar fi: schimbările climatice, care implică o serie de consecințe, aprovizionarea cu hrană și condițiile de întreținere a albinelor. În paralel, mai există boli infecțioase și invazive.

„Toți factorii pe care i-am menționat în complex influențează calitatea mierii și prețul de comercializare. Este un cerc vicios”, spune Sirenko.

Ea recomandă apicultorii să respecte standardele sanitar-veterinare în procesul de producere a mierii și să nu administreze medicamente fără a consulta specialiști calificați în acest sens. Iar fermierii trebuie să utilizeze produse fitosanitare de înaltă calitate și inofensive pentru albine.