Se trimit ajutoare de carburant și îngrășământ pentru fermierii din Ucraina

Agricultorii ucraineni vor primi carburant şi îngrăşământ din partea Uniunii Europene, pentru a-și putea pregăti viitoarele recolte în ciuda războiului. În plus, UE va oferi timp şi un ajutor alimentar Ucrainei, a anunţat luni comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, potrivit AFP, citată de AGERPRES.

„Le vom oferi un ajutor agricultorilor ucraineni, care au nevoie de 50.000 de tone de carburant pentru a-şi lucra la minimum terenurile şi pentru a-şi menţine producţia la niveluri minime de supravieţuire”, a anunțat comisarul polonez, la finalul reuniunii Comisiei Agricultură și Pescuit de la Bruxelles, având acordul miniştrilor europeni de resort.
Wojciechowski a explicat că „tranzitul ajutorului pe teritoriul Poloniei este soluţia cea mai eficientă din punct de vedere logistic”, arătând că „este pregătită să participe”. Comisarul polonez a ținut să sublinieze că timpul presează în ceea ce priveşte însămânţările de primăvară.

Cei 27 de miniştri ai agriculturii din UE au putut să discute prin videoconferinţă cu omologul lor ucrainean Roman Leşcenko.

Potrivit comisarului European, Leşcenko „a omagiat doi prieteni agricultori ucişi sub bombe în timp ce lucrau pe câmp” şi a transmis hotărârea fermă a agricultorilor din Ucraina de a-şi cultiva terenurile în ciuda invaziei ruse.

„Un moment foarte puternic”. a afirmat, vizibil emoţionat, şi ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, care a explicat că Leşcenko „a trebuit să ne părăsească mai repede decât era prevăzut, din cauza unei alerte de bombardamente”.

Denormandie, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a relatat că, înainte de a fi întrerupt, ministrul ucrainean a transmis „cereri precise” către UE în legătură cu ajutorul alimentar pentru populaţia din Ucraina, dar şi pentru refugiaţi, cu sprijinul pentru industria agro-alimentară ucraineană „acolo unde are capacitatea de a funcţiona” şi, în special, în legătură cu ajutorul pentru agricultori prin furnizarea de îngrăşământ, seminţe şi combustibil.

„Am convenit cu comisarul să înfiinţăm o organizaţie pentru a putea răspunde într-un mod eficient acestor cereri”, a precizat Julien Denormandie.

La rândul său, Kievul susţine că vrea să îşi continue exporturile agricole, vorbind despre stocuri „în apropiere de Marea Neagră”. Deși nu a detaliat soluții concrete, Bruxellesul afirmă că este gata să ajute şi pe acest plan, în contextul în care războiul din Ucraina se intensifică.

„Agresorul rus vrea să distrugă toate posibilităţile de producţie ale Ucrainei, iar starea stocurilor este greu de evaluat (…) Este foarte clar că scopul său este să înfometeze populaţia. Trebuie să fim conştienţi că înfometarea este folosită ca armă”, a atras atenția Janusz Wojciechowski, subliniind că s-ar putea ajunge la o „situaţie dramatică” dacă agricultorii ucraineni ar înceta să mai producă.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători de grâu şi de porumb la nivel mondial şi este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol este pus în pericol de invazia rusă începută la 24 februarie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole