Caravana Cunoașterii, un EȘEC pentru femieri? ”70% dintre cei din sală nu au treabă cu agricultura”

După aprobarea Planului Național Strategic (PNS), Ministerul Agriculturii a lansat acțiunea numită ”Caravana Cunoașterii”, menită să prezinte cele mai importante aspecte din PNS în toate zonele țării, în fața fermierilor. Cu toate acestea, după ce câteva astfel de întâlniri au avut loc, au apărut și nemulțumirile.

Potrivit unor lideri ai fermierilor, acest demers nu îndeplinește scopul pentru care a fost creat, iar întâlnirile cu fermierii sunt lipsite de substanță. Potrivit lui Dan Hurduc, membru în echipa de conducere a Clubului Fermierilor Români, întâlnirile realizate de MADR sunt mai mult de formă, pentru că nu se ia legătura cu mediul asociativ, iar mulți dintre fermieri pleacă de la întâlniri tot în necunoștință de cauză, în legătură cu unele schimbări din PNS.

”Vizavi de Caravana Cunoașterii, n-am văzut să se fi vorbit cu organizațiile de fermieri din zonă, să mobilizeze fermierii. Informațiile trebuie să ajungă la fermieri, cheia este transparența și comunicarea cu organizațiile profesionale. Se pare că la transparență și la comunicare, lucrurile merg destul de prost. Nu este Caravana Cunoașterii, chiar este enervant să o denumești așa. Aduni fermierii cu arcanul, cu telefoane pe la direcții, în loc să vorbești cu asociațiile profesionale, pentru că la fermieri trebuie să ajungă informațiile, nu la instituții ale statului care n-au nicio treabă cu agricultura. 70% din cei care umplu sala nu au treabă cu agricultura. Îi adunăm pe toți să umplem sala și să ne uităm la un prezidiu cu flori; nu asta este important. Important este că sunt fermieri care nu au știut că s-au modificat GAEC-urile, că s-a dat derogarea pe GAEC-uri”, a precizat Dan Hurduc pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Critici cu privire la Caravana Cunoașterii vin și din plan politic, mai precis de la vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru. Potrivit acestuia, întâlnirile cu fermierii ar fi trebuit realizate după elaborarea ghidurilor solicitantului pentru intervențiile din PNS, astfel încât să poată fi discutate chestiuni concrete, aplicate.

”Ca să poți să faci o promovare cu adevărat a PNS-ului, trebuie să faci așa: ai avut până pe 27 ianuarie depunere de documentații pentru constituirea comitetului de monitorizare. Ca să ai o discuție serioasă, îți selectezi partenerii pentru comitetul de monitorizare, îl faci, stabilești o prioritizare a intervențiilor care vor intra în primul val de sesiuni de depunere, discuți despre simplificarea procedurilor pe fișele măsurilor, și abia după aceea poți să discuți despre promovarea unor măsuri la care ai și ghidurile solicitanților. Ce se întâmplă astăzi, dați-mi voie să vă spun că mie mi se pare că este rupt din trecut, când venea secretarul de partid. Mă uit în sălile din județe și mai întreb colegii; îmi spun că a fost directorul de la DAJ, directorul adjunct DAJ, directorul APIA, directorul adjunct APIA, directorul de la ANIF, de la Apele Române și așa mai departe. Sunt numai funcționari care nu au nicio legătură cu PNS-ul din perspectiva cunoașterii; pe mine mă interesează fermierii, pentru că lor le adresată Politica Agricolă Comună”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole