A cultivat cannabis „în spații protejate”, cu subvenție de la APIA

Un tânăr agricultor din județul Bihor a aplicat și a obţinut fonduri europene în anul 2015 în valoare de 40.000 euro pentru a dezvolta o fermă de legume, dar s-a profilat pe ceva mai profitabil: cultura de cannabis. 

Gigi Nicuşor Fuscaş (37 ani) a fost depistat de două ori cu droguri în solar, fiind condamnat de Curtea de Apel Oradea, pe 18 februarie 2022, definitiv, la un an şi şase luni de închisoare. A fost dat şi în urmărire generală deoarece, între timp, s-a făcut nevăzut. cannabis  

Bărbatul este inginer agronom de profesie şi este fiul unui bine cunoscut fermier din județul Bihor. Acuzaţiile au fost formulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT)  fiind vorba de deţinere de cannabis, după ce în ferma lui din localitatea bihoreană Ineu, a fost găsită o cultură de cânepă indiană.   

Fermierul avea corturi speciale în care creştea 42 de plante, dintre care 22 au ajuns deja la maturitate, având o înălţime de circa 85 cm, de pe care au strâns peste 1,7 kilograme de muguri. Fuscaş avea toată aparatura necesară înfiinţării culturii: lămpi LED, ventilatoare, filtre, fertilizatoare, transformatoare electrice tip balast, cântar de precizie, precum și un aparat de mărunţit.

În 2020, Curtea de Apel Oradea îl condamnase la 150 zile-amendă tot pentru „grădinărit”, fapta vizând o cultură de cannabis descoperită pe 13 iunie 2017, tot la Ineu.  

Poliţiştii Antidrog i-au confiscat şi atunci, „logistica” – două corturi, trei lămpi, transformator, ghivece, pastile pentru germinare, termometre de perete, ventilator electric – însă  luat-o de la capăt.

„În perioada ianuarie-martie 2017 a cultivat în vederea consumului propriu două plante de cannabis, iar în perioada martie – iunie 2017 a cultivat tot la locuinţa sa patru plante de cannabis”, se arată în decizia Curţii de Apel din 2020, specificându-se, însă, că numărul plantelor a fost indicat de Fuscaş şi nu de anchetatori, care atunci nu le-au găsit. 

De altfel, lipsa dovezilor privind amploarea culturii a şi fost motivul  pentru care Fuscaş a scăpat, atunci, de închisoare, deşi a mai avut, în 2013, o condamnare pentru consum de droguri, iar instanţa a reţinut că a plănuit în amănunt cultura.

Inginer de profesie, Gigi Nicuşor Fuscaş a primit în 2015 un sprijin de 40.000 euro. Banii erau pentru a-şi pune pe picioare o fermă de legume, după cum explică şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea.

„A primit în prima fază 30.000 euro, ca primă tranşă, ca să achiziţioneze utilaje aferente cultivării de leguminoase, având obligaţia ca, pentru a obţine şi restul de 10.000 euro, să îşi ducă la îndeplinire clauzele asumate prin contract, inclusiv să realizeze venituri”, spune Buzlea.   

Doar că Fuscaş n-a mai depus niciun document, motiv pentru care, în 2017, după expirarea celor trei ani de la primirea deciziei de finanţare, inspectorii i-au bătut la uşă. „A fost notificat, o echipă s-a deplasat şi la punctul de lucru al societăţii, nu s-a conformat. Ca urmare, s-a demarat procedura de reziliere a contractului de finanţare”, a declarat Buzlea. 

Poliţiştii trimişi să-l ridice pe Fuscaş de la domiciliu nu l-au găsit, motiv pentru care el a fost dat în urmărire generală iar fotografia lui a fost postată pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica persoanelor căutate. 

sursa foto: https://www.politiaromana.ro/ro/persoane-urmarite/fuscas-gigi-nicusor

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole