17 octombrie 2021 - 10:19

Caniculă peste numai câteva zile. Ce regiuni vor fi afectate

Sunt șanse foarte mari ca la 29 iulie să avem atât temperaturi caniculare cât și precipitații sub formă de aversă, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

vremea

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat ca în următoarele două săptămâni vremea va fi capricioasă, cu oscilații importante în ceea ce privește valorile de temperatură.

La munte, regimul termic se va menține constant, iar valorile de temperatură vor fi apropiate de normele climatologice specifice pentru sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Prin urmare, maximele diurne se vor situa, în medie, între 20 și 22 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii de 12…13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronuntată în perioadă 26-29 iulie și 1-3 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse și izolat se pot cumula cantită ți de apă mai însemnate. Ploi de scurtă durată, dar în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local și în celelalte zile ale intervalului de anticipație.

BANAT. Pe tot parcursul celor două săptămani de prognoză regimul termic va avea variatii nesemnificative, vremea urmând a se mentine în general călduroasă. Astfel, temperaturile diurne mediate la scara întregii regiuni se vor situa între 30 și 33 de grade, iar cele mai ridicate valori se vor înregistra pe 31 iulie și, din nou, în intervalul 5-7 august. Minimele nocturne se vor mentine la o medie relativ constantă pe tot intervalul de prognoză, situată în jurul valorii de 18 grade. În perioadă 26-29 iulie instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată, vor fi ploi pe arii relativ extinse si izolat, posibil, mai însemnate cantitativ. În restul intervalului, ploile vor fi în general slabe și se vor semnala pe suprafete restrânse, cu precădere între 31 iulie și 3 august.

CRIȘANA. În prima săptămană de prognoză valorile termice vor marca o scădere, de la o medie regională de 32 de grade în prima zi, spre 29 de grade pe data de 29 iulie, pentru ca în weekend să crească din nou, spre 31 de garde pe data de 31 iulie. În a doua săptămană de prognoză regimul termic va avea mici variatii de la o zi la alta, iar temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 30 și 32 de grade. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie relativ constantă și se vor situa în jurul unei medii de 18 grade în prima parte a intervalului de prognoză, iar în a doua parte vor scădea ușor, spre 16…17 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în perioadă 26-29 iulie, când ploile se vor semnala pe arii mai extinse si local vor fi însemnate cantitativ. În restul intervalului, vor fi ploi în general slabe, pe spatii restrânse, cu o probabilitate mai mare între 31 iulie și 3 august.

TRANSILVANIA. Intervalul de prognoză se va caracteriza printr-o vreme în general călduroasă, cu medii de 30…31 de grade ale temperaturilor maxime, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra pe 28 și 31 iulie, precum și pe 5 și 6 august. Temperaturile minime nu vor avea variatii importante pe parcursul celor două săptămani de prognoză și se vor situa în jurul unei medii regionale de 15…16 grade, cu o usoară tendintă de scădere spre sfârșitul intervalului. Averse locale se vor semnala în jurul datei de 29 iulie și în intervalul 1-3 august, iar în rest doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ.

MARAMUREȘ. În primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va mentine călduroasă, iar media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade. Pe data de 29 iulie va avea loc o usoară răcire și valorile medii diurne vor scădea spre 28…29 de grade, pentru ca apoi să crească din nou și, pană la sfârșitul celei de a doua săptămani de prognoză, să se mentină în jurul unei medii termice de aproximativ 30 de grade. Temperaturile minime nocturne vor crește de la 15 la 17 grade în prima parte a intervalului, apoi vor marca o scădere usoară și în a doua săptămană de prognoză se vor mentine la valoarea medie de 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în perioadă 27-29 iulie, când ploile se vor semnala pe arii extinse si local vor fi însemnate cantitativ. În restul intervalului, doar pe suprafete restrânse va ploua slab și trecător, cu o probabilitate mai mare între 1 și 3 august.

MOLDOVA. În primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va incălzi ușor de la o zi la alta, astfel încât temperaturile medii diurne vor crește de la 31 de grade în prima zi, spre 34…35 de grade pe 28 și 29 iulie, când vremea va deveni caniculară în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca o scădere și se va mentine, cu mici variatii, în jurul unei valori medii de 31…32 de grade. Temperaturile nocturne vor crește ușor în prima săptămană de prognoză, de la 17 la 19 grade, în medie, pentru ca după data de 2 august să se mentină în jurul unei medii regionale de 18 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare între 29 iulie și 3 august.

DOBROGEA. Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămani. Astfel, în primele două zile temperaturile maxime vor fi, în medie, de 30 de grade în primele două zile, apoi vor marca o creștere și vor ajunge la valori de 32…33 de grade, în perioada 28 iulie-1 august. Ulterior regimul termic va scădea ușor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade spre finalul intervalului. Temperaturile minime se vor mentine la valori medii de 20…22 de grade pe toată durata intervalului de prognoză. Regimul pluviometric va fi în general deficitar și doar cu totul izolat și trecător vor fi conditii pentru ploi slabe cantitativ.

MUNTENIA. Pe tot parcursul intervalului de prognoză regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 33 de grade în primele două zile, apoi vor crește spre aproximativ 35 de grade, în medie, în jurul datei de 29 iulie, vremea devenind caniculară la câmpie în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca doar o usoară scădere, mentinandu-se la valori de 33…34 de grade pană la sfârșitul celor două săptămani de prognoză. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variatii semnificative și se vor situa, în medie, între 18 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 31 iulie și 1 august. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusă. Totuși, ploi trecătoare, slabe cantitativ, se pot semnala izolat, mai ales  intervalul 1-3 august.

OLTENIA. Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză. Regimul temperaturii aerului se va mentine relativ constant, fiind caracterizat prin medii regionale diurne situate între 32 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 28 iulie – 1 august, dar şi în jurul datei de 5 august. Temperaturile minime nocturne nu vor ava variatii semnificative în intervalul de prognoză şi se vor situa în jurul unei medii de 19 grade în prima săptămână şi de 18 grade în cea de a doua săptămână. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusă, iar ploi slabe, trecătoare, se vor semnala doar izolat, în special între 1 şi 3 august.