CANICULĂ: AFLĂ MAI MULTE DESPRE ÎNGRIJIREA ALBINELOR VARA

După valorificarea culesului de salcâm şi recoltarea mierii, cantitatea de albine în familii continuă să crească prin eclozionarea puietului depus anterior. În schimb, cantitatea de puiet în multe familii este în regres, în urma blocării cuibului de miere în timpul culesului sau a limitării ouatului de către apicultor.

În această situaţie, la multe familii se creează condiţii propice pentru intrarea în frigurile roitului. De aceea, în această perioadă trebuie acordată toată atenţia dezvoltării familiilor prin stimularea creşterii intense a puietului şi prevenirea roitului.

Stimularea creşterii puietului se face prin asigurarea spaţiului necesar pentru ouat. Se introduc faguri buni pentru ouat, se scot faguri cu miere şi păstură şi se trec în rezervă. În cazul lipsei de cules, se fac hrăniri stimulative cu sirop de zahăr şi turte de polen, astfel încât mătcile să-şi menţină ritmul de ouat la un nivel cât mai ridicat.

Prevenirea frigurilor roitului

Se lasă familiilor un spaţiu cât mai mare prin reamplasarea magazinelor pe stup după extracţia mierii. Urdinişul este deschis pe toată lungimea, iar în caz de caniculă se creează posibilitatea de ventilaţie suplimentară prin ridicarea magazinelor faţă de cuib introducând o pană între corp şi magazine.

Se asigură umbrirea stupilor. În vederea culesului de floarea-soarelui, cuibul familiei se organizează la fel ca şi la culesul de salcâm şi tei, cu diferenţa că în timpul acestui cules se va asigura în permanenţă mătcilor spaţiu pentru ouat pentru că albinele pe timpul culesului de floarea-soarelui au o puternică tendinţă de blocare a cuibului.

Combaterea roitului

La familiile la care a apărut roitul combaterea se va face prin diverse metode, căutându-se în primul rând folosirea celor mai simple şi mai uşor de aplicat:

– în primul rând, se va căuta oprirea frigurilor roitului prin suprimarea botcilor şi prin ridicarea periodică de rame cu puiet şi albine pentru formarea de nuclee sau roi stoloni;
– uneori se pot opri frigurile roitului prin inversarea locului de amplasare a familiilor intrate în frigurile roitului cu o altă familie mai slabă;

– altă metodă este ridicarea din stup a tuturor ramelor cu puiet şi albină de acoperire şi amplasarea lor într-un alt stup, pe alt loc în stupină, în familie lăsându-se matca pe o ramă cu puiet necăpăcit şi cu albină zburătoare care se introduce în stup.

Cuibul se completează cu faguri artificiali. Obligate de a reface cuibul familiei în întregime, albinele ies din frigurile roitului şi intră în stare normală. În stupul nou format se va creşte o matcă tânără din botcile trase, iar din puiet se va forma albina zburătoare, familia putând să rămână de sine stătătoare sau se poate uni la intrarea în iarnă cu o altă familie din stupină, în familia unită rămânând de regulă matca tânără.

Sursa: lumeasatului.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole