Discuțiile legate de nivelul subvențiilor pe care le primesc fermierii români, în comparație cu cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene, au prins din nou contur în spațiul public, după declarațiile recente ale mai multor europarlamentari români proaspăt aleși. Deși se vorbește de ani buni despre convergența subvențiilor, aceasta nu a devenit realitate nici în actuala Politică Agricolă Comună (PAC).
În acest context, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Adrian Pintea, spune că subvențiile fermierilor români nu au cum să ajungă la nivelul altor state europene mai devreme de 2027, când se va încheia actuala PAC. Ce se va întâmpla mai departe de acel termen, va depinde de abilitatea europarlamentarilor și guvernanților români de a negocia condițiile pentru viitorul exercițiu financiar.
”Atunci când România a intrat în Uniunea Europeană, în 2007, în momentul în care s-au făcut calculele formelor de sprijin și a sumei de bani pe care o primești ca stat membru, s-a făcut după anumite statistici: producția din ultimii trei ani, contribuția fiecărui stat membru, au fost mai multe criterii. Nouă, la vremea respectivă, acolo ne era locul.
Eu sunt convins că se va ajunge, dar să spun eu acum că începând cu 2025-2026, nu. Cel puțin până în 2027, părerea mea este că nu se va aplica, având în vedere că este o Politică Agricolă Comună aprobată. Categoric că se poate amenda de către europarlamentari. Este un lucru bun că politicienii români fac lobby pe lângă Comisia Europeană, pentru a ajunge și noi la nivelul plăților pe care le acordă alte state membre”, a explicat Adrian Pintea, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
3 răspunsuri
Ce sa crească dacă niște trădători au semnat asa, orice numai sa omoare agricultura României
Când o sa aducă plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale au angajați cu caracter permanent cu forme legale la fel ca afară atunci sa ridici pretenții. Fermierii sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate doar ăștia să primesc subvenții.
La aderarea Romaniei in anul 2007 UE a prcizat ca fermierii romani vor avea o subventie mai redusa,
dar din anul 2016 se vor acorda plati egale cu cele ale fermierilor din tarile dezvoltate ale UE.
Nu sa facut acest lucru dim lipsa de preucupare ale Comisiei Europene si ale Guvernului Romaniei.chinuind fermieri romani,mentnandui in saracie si subdezvoltare.
Am lucrst la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura de la infiintare si stiu ce sa promis.