22 aprilie 2021 - 02:08

Cand vor primi fermierii despagubirile pentru seceta? Anuntul lui Ludovic Orban

Actele normative care vor sta la baza despăgubirilor cauzate de secetă vor fi emise în circa 2-3 săptămâni, a anunțat astăzi, 30 aprilie, prim-ministrul României, Ludovic Orban, în cadrul unei vizite la Iași. Acesta a precizat că în acest moment comisiile de evaluare a pagubelor sunt pe teren.

”Există un ordin comun emis de ministrul Agriculturii și ministrul de Interne, privind constituirea comisiei de evaluare a pagubelor provocate de secetă, care sunt pe teren deja de o bună perioadă. Se fac constatări pe teren, procesul va dura 2-3 săptămâni, pentru că sunt foarte multe ferme afectate și se va face o evaluare corectă. După această evaluare, se vor pregăti actele normative care stau la baza plăților despăgubirilor. De vreo 11 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru daunele provocate de secetă și se vor aloca sumele necesare”, a precizat Orban.

Declarația a fost făcută de premierul României, Ludovic Orban, prezent la îmbarcarea echipei de 42 de medici și asistenți medicali români, care va pleca în misiune în Republica Moldova, pentru a sprijini personalul medical din această țară, aflat în prima linie de luptă împotriva epidemiei de coronavirus.

Reamintim că din 16 aprilie se află în vigoare regulamentul care va fi pus în aplicare pentru compensarea pagubelor produse de seceta pedologică iar termenul pentru a înștiința autorităților este de 3 zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deținute! Ministrul agriculturii a anunțat recent că cel mai devreme banii vor ajunge în conturile fermierilor după recoltare, atunci când se va știi exact care este dimensiunea pagubelor.