15 mai 2021 - 20:28

Cand vine plata subventiei pentru motorina? Raspunsul MADR

Plata subvenției la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului IV al anului 2019, a fost virată ieri, 30 aprilie 2020, de către Ministerul Agriculturii către conturile APIA. Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV că plata în cuantum de 117 milioane de lei va fi virată către fermieri la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit secretarului de stat, George Scarlat, după centralizarea și analiza cererilor pentru primul trimestru din acest an se va face un efort pentru avansarea procesului de plată către fermieri. „Astazi (30 aprilie 2020) a fost și ultima zi de depunere a cererilor pentru trimestrul I. Vom face un efort ca plata să o facem cât mai repede, pentru că înțelegem situația”, a declarat George Scarlat în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”.

Completări aduse schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură

În ședința Guvernului din data de 30 aprilie 2020 a fost aprobată o Hotărâre ce completează art. 14 din Hotărârea Guvernului nr.748/2018 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură.

Actul normativ aprobat completează cu valoarea de 1.000.000 lei suma prevăzută inițial la art.14 din HG nr. 748/2018, în vederea asigurării resurselor financiare necesare aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2020. În acest fel, vor fi efectuate plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în acvacultură pentru anul 2020.

Schema de ajutor de stat reprezintă reducerea accizei, care se acordă sub formă de rambursare, respectiv diferența dintre nivelul accizei standard prevăzut în Codul fiscal și nivelul accizei reduse.

Reamintim că prin Hotărârea Guvernului nr.748/2018 a fost instituită schema de ajutor de stat pentru perioada 2018-2020, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură.

În această categorie se încadrează: transportul materialului piscicol, puiet în diferite stadii de dezvoltare, remonţi, reproducători, peşte de consum, materii prime şi materiale în interiorul fermei, lucrările agricole în ferme de acvacultură, discuire, însămânţare, cosire masa verde pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare, precum și transportul materialului piscicol, puiet în diferite stadii de dezvoltare, remonţi, reproducători, pește de consum, în afara fermei cu auto propriu.