CÂND VA PLĂTI APIA BANII PENTRU PROGRAMUL DE TOMATE

Producătorii de roşii în solarii vor primi subvenţia de la stat în valoare de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi în maxim două săptămâni de când documentaţia depusă este verificată şi trimisă de direcţiile agricole către APIA, fermierii având ca termen final data de 15 iunie pentru a trimite cererile de subvenţie împreună cu documentele, care atestă că au valorificat 2.000 de kilograme de roşii la mia de metri pătraţi, a declarat duminică ministrul agriculturii, Petre Daea.

„Pentru a depune actele, producătorii trebuie să fie atenţi la dată, pe 15 iunie se opreşte programul dacă nu aduc documentele, iar documentele le aduc în condiţiile în care valorifică aceste tomate, cantitatea de 2.000 de kilograme la 1.000 de metri pătraţi”, a afirmat Daea într-o emisiune la TVR1.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

El a adăugat că, la rândul lor, administratorii pieţelor urmăresc şi cuantifică vânzările, astfel încât „niciun producător care a produs şi a vândut să nu rămână în afara sprijinului”.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

- Publicitate -

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susţinuţi prin Programul Tomate să cultive roşii în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an la 1.000 de metri pătraţi cultivaţi.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotărârii, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp, să obţină o producţie de 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Termenul de depunere a documentaţiei pentru Programul Tomate a fost prelungit de la 31 mai până la 15 iunie, din cauza temperaturilor scăzute.

„Evident că este un proiect nou, urmează să procesăm cu atenţie datele şi documentele pe care le depun producătorii, în aşa fel încât, în maxim două săptămâni de când au plecat documentaţiile verificate de la direcţiile agricole, producătorii să primească suma respectivă”, a menţionat ministrul.

Potrivit datelor oficiale prezentate, în registrul unic sunt înscrişi 7.201 de producători care vor să participe la program, iar 5.179 dintre aceştia au plantat şi au ajuns la rodire, restul fiind în faza de construire a solariilor.

Aproape 4.800 de producători deja livrează roşii pe piaţă, iar patru fermieri şi-au primit deja subvenţiile.

El a mai spus că programul de stimulare a cultivării de tomate în solarii a început să aducă înapoi în ţară tinerii plecaţi la muncă în străinătate, amintind de unele cazuri din judeţul Vrancea, în care tinerii „au venit cu scheletele de metal din Italia şi le-au aşezat pe terenul pe care-l au”.

Întrebat câţi bani se întorc la bugetul general consolidat din acest program, Daea a spus că este prematur să dea cifre întrucât programul nu s-a încheiat.

Pe de altă parte, producătorii de tomate au afirmat în repetate rânduri că autorităţile au impus cerinţe prea stricte pentru a se încadra în program.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, declara în luna februarie că programul este unul care nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roşii pe suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din cauza costurilor foarte mari.

“Sunt nişte costuri extraodinar de mari să poţi să faci tomate pe 1.000 de metri pătraţi. Eu aş fi zis ca pragul să fie undeva la 200 de metri pătraţi, era mai accesibil”, a mai spus Baciu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole