Când trebuie vândută rapița pentru a obține cel mai bun preț în 2024

După un moment în care pare că a fost atins nivelul minim de suportabilitate pentru fermieri în privința prețurilor la cereale și oleaginoase, cotațiile au început să urce pe burse și în piața fizică. La rapiță mai există perspective de creștere, în special pentru fermierii care pot să țină pe stoc marfa pe care o vor recolta în acest sezon.

Fermierii speră la un nivel de preț care să atingă 2,5 lei/kg pe parcursul lunilor următoare, având în vedere că perspectivele de producție din Europa și Australia nu sunt cele mai bune.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a făcut o radiografie a pieței rapiței de anul acesta.

”Rapița are potențial, dar trebuie să înțelegem un lucru. În România avem o problemă cu acest premium, care astăzi este cotat la unitățile de procesare la minus 20-25 de euro față de ceea ce poziționează Euronext pentru cotația august 2024.

Europa va avea o problemă cu rapița, maxim 18 milioane de tone vor fi recoltate. Canada arată foarte bine pentru recolta viitoare, ei au efectuat acolo un artificiu, pentru că au generat stocuri mai mari de canola și au în plus un milion de tone. Cheia stă în Australia, pentru că recolta australiană e poziționată la 5,7 milioane de tone, dar cu seceta, nu se știe cum se va întâmpla. Ei prognozează că vor însămânța mai puțin cu 4-22% față de sezonul precedent”, a precizat Cezar Gheorghe.

Potrivit specialistului, cele mai bune prețuri la rapiță se vor înregistra după perioada de vară, începând din luna octombrie, însă mulți fermieri vor fi nevoiți să vândă în perioada de recoltă, pentru a-și asigura fluxul de bani de care au nevoie pentru achiziționarea inputurilor.

- Publicitate -

”Cred că rapița mai are zonă de confort, de presiune, și va traversa și ea un sezon de carry, adică pentru cine nu a vândut sau cine nu vinde în perioada următoare sau la recoltă, după sezon, începând din luna octombrie, s-ar putea să vedem o susținere mai fermă în ceea ce privește nivelul de preț al rapiței”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole