Pentru a profita la maxim de producțiile pe care le obțin, fermierii trebuie să își aleagă bine momentul în care să își vândă marfa, în funcție de evoluția prețurilor. În acest sens, consultantul Gabriel Razi, expert în piețele de mărfuri, a oferit câteva sfaturi pentru fermieri în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, în ceea ce privește situația grâului.
”Fermierii știu mai bine decât noi, există o scădere la productivitate și în România. Nu vom reuși să repetăm recolta record de anul trecut, probabil vom închide undeva la 8,5 – 8,6 milioane de tone de grâu, față de 11 milioane de tone anul trecut. Este un nivel rezonabil, ar trebui să ne reașezăm reperele puțin în legătură nu nivelul nostru tehnic și productiv, mai ales că plantele au suferit un stres termic și hidric deja.
Din păcate, la nivelul țării avem situații contrastante. Dacă Banatul și o parte din județul Constanța și o parte din Bărăgan vor genera productivități mari, fermierii din Moldova nu sunt atât de norocoși, iar mulți dintre ei vor avea rezultate slabe. Având în vedere că piața rămâne una foarte bună, va fi greu pentru ei din punct de vedere mental să primească aceste cotații și să nu aibă ce să vândă.
Climatul se poate schimba și în bine, și în rău, însă oportunitățile comerciale vor veni, așa cum au venit în orice sezon. E foarte important pentru fermieri să își dozeze vânzările cât mai mult, pe parcursul întregului sezon; cum îmi place mie să spun, să aibă gloanțe în revolver, astfel încât atunci când apar noi raliuri de preț, să fie pregătiți să beneficieze de ele. E atât de mare incertitudinea, încât acesta este un sfat general valabil pe care îl pot da”, a explicat Gabriel Razi pentru AGRO TV.