Când și cum se cultivă castraveții în câmp

784

castravetiCastraveții sunt unele dintre cele mai comune legume de pe masa românilor. Cultura în câmp se poate realiza fie prin semanat direct în câmp, fie prin răsad. În România există trei tipuri de culturi: timpurie, de vară și de toamnă.

Castraveții timpurii se plantează pe suprafețe mici, costurile de producer fiind mai ridicate, din cauza prețurilor cev mai ridicate ale răsadurilor.

Terenurile trebuie sa fie bine nivelate, plane, permeabile cu o dispunere sudică și un pH corespunzător. Cultura de castraveți nu poate să revină pe aceeași suprafață de teren mai repede de trei ani.

Câteva plante bune premergatoare pentru cultura de castraveti sunt fasolea, cartofii, ardeii, tomatele, lucerna, varza , usturoi.

Pregătirea terenului si a solului

Lucrările de început se fac toamna prin nivelarea, discuirea, fertilizarea de baza cu îngrasamânt organic care se încorporează în sol odata cu arătura adâncă la 25-28 cm.

Producerea răsadurilor se face în spații protejate sau în răsadnițe,se seamănă între 15-20 martie cu o normă de semințe de 1,0-1,5 kg pentru un hectar de cultură. Se seamănă  2 semințe în cuburi nutritive cu latura de 7-8 cm Sunt recomandate  semințele tratate chimic pentru a preveni apariția bolilor.La plantare răsadul trebuie sa aibă  40-45 zile si un numar de 4-5 frunze.

Plantarea răsadurilor se face manual la începutul lunii mai după ce pericolul brumelor târzii a trecut. .

Prășirea se face manual și mechanic doar când creșterile vegetative o permit, astefel încât sa nu fie deranjați vreji. La prăsila a doua plantele se mușuroiesc ușor la bază iar din loc în loc tulpinile se acoperă cu pamânt pentru a favoriza emiterea de rădăcini adventive.

Combaterea bolilor se poate face prin masuri preventive și curative.

Bolile care pot sa apară sunt mana, pătarea unghiulară, alternarioza, antracnoza, putregaiul cenusiu, fainarea descrise la cultura castraveților în spatii protejate, după cum se arată pe fitomagazin.ro.

Citește și

Cmentariile sunt închise