Când se vinde rapița – Vin vremuri cu prețuri mai bune pentru fermierii români

productie rapita piata cerealelor fermieri

Cultura de rapiță le-a provocat probleme multor fermieri anul acesta, după ce producțiile obținute nu au fost cele așteptate. Cu toate acestea, cei care au reușit să recolteze marfă suficientă și au reușit să o și depoziteze, vor culege roadele spre sfârșitul acestui an, prognozează specialiștii.

Conform lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, interesul pentru rapiță va crește semnificativ în ultimele două luni ale acestui an, atunci când procesatorii vor ieși la cumpărături.

”Rapița este o chestie râvnită de foarte mulți parteneri și toată lumea trage de ea. Soia trage de ea, uleiul de soia trage de ea, canola canadiană trage de ea, petrolul trage de ea și uleiul de palmier trage de ea.

În iarnă, se mărește mandatul de utilizare al uleiului de soia în biocombustibilul american, în Brazilia. Asta înseamnă că va fi mai puțin ulei de soia pe piață, disponibil pentru export. Dacă recolta de soia din Brazilia va scădea din cauza secetei care persistă astăzi, la fel, boabele de soia pleacă în sus, pleacă uleiul de soia și pleacă rapița. (…) Uleiul de palmier a cedat și a coborât sub nivelul de 4.000 de riggiti malaezieni zilele precedente. Petrolul a scăzut sub 70 de dolari/baril.

La stocuri, Europa cred că închide, cu indulgență, la 17,5 milioane de tone; jos față de unde plecase. Ucraina a închis la 3,3-3,4, față de 4,4-4,5 cât estimau ei la început. Australia stă bine, circa 5,5 milioane de tone în acest moment.

Rapița, în acest moment, nu are interes de procesare, pentru că toată lumea procesează semințele de floarea soarelui. Interesul pentru rapiță va reînvia undeva în noiembrie-decembrie, când se va vedea și cât s-a însămânțat la nivel unional și la nivelul Ucrainei. Toată lumea mizează foarte mult pe rapiță. Încă nu sunt cifre oficiale, dar se prognozează peste 750.000 de hectare în România. Toată lumea fuge de porumb și se duce în rapiță”, a explicat Cezar Gheorghe, într-o analiză prezentată în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture