20 mai 2022 - 00:51

Când se lansează noua linie de finanțare AFIR – 1,5 milioane euro/fermă

Fermele pomicole vor beneficia anul acesta de o linie de finanțare distinctă lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin care vor butea să acceseze finanțări de maxim 1,5 milioane euro/exploatație, pentru a realiza investițiile necesare pentru dezvoltarea afacerii.

Deși nu există încă o dată oficială pentru lansare, specialiștii din domeniu estimează că ea va fi lansată în perioada următoare, în cursul lunilor aprilie-mai.

”Trebuie să știm că valoarea maximă ce se poate solicita pe submăsura 4.1a este de 1,5 milioane euro, cu anumite condiții. Pentru fermele mici și mijlocii care vor să achiziționeze utilaje, limita este de 100.000 euro, iar cei care vor să facă procesare, depozitare și achiziții de utilaje, inclusiv înființare de plantații, au o limită de 450.000 euro. Cooperativele, în forma actuală a ghidului, nu pot înființa plantații, ci doar achiziționa utilaje sau procesa.

Ajutorul nerambursabil pornește de la 50% și se mărește cu anumite condiții. Există o bonificație de 20% pentru tinerii fermieri sau pomicultura ecologică, iar cooperativele pleacă din start de la 70%”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV.

În ceea ce privește punctajele acordate, fermierii care vor să acceseze fondurile europene trebuie să aibă în vedere îndeplinirea câtorva condiții, pentru a avea șanse reale de a primi finanțarea de la AFIR.

”Pe 4.1a ar mai trebui să știm că terenurile pe care doresc fermierii să înființeze plantațiile ar trebui să fie în proprietate, pentru un punctaj suplimentar. La fel, tinerii care nu au peste 40 de ani la momentul depunerii proiectului mai primesc 5 puncte în plus; de asemenea, se acordă punctaj suplimentar dacă beneficiarul sau un manager angajat are studii superioare în domeniul proiectului. Se mai primesc puncte în plus pentru plantații pomicole ecologice, iar fermierii înscriși în cooperative primesc 10 puncte în plus. Acestea sunt câteva punctaje din ghidul solicitantului și cred că ar trebui îndeplinite obligatoriu pentru ca proiectul să aibă șanse reale”, a mai explicat Gabriela Fekete în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.