8 decembrie 2021 - 14:29

Când se lansează măsurile pe fonduri europene în 2021 – Ultimele noutăți

Luna viitoare se lansează primele sesiuni de depunere a proiectelor pentru fonduri europene în perioada de tranziție 2021-2022. Potrivit informațiilor date de consultantul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”, toate măsurile urmează să fie lansate în intervalul 15 iulie – 15 septembrie.

”Momentan, toate ghidurile solicitantului sunt în consultare publică. În această perioadă au loc grupurile de lucru, cam toate submăsurile sunt aproape finalizate. Din informațiile pe care le avem și ne-au fost prezentate în cadrul grupurilor de lucru, undeva din data de 15 iulie o să înceapă să fie lansate o parte din sesiuni, până la jumătatea lunii septembrie. Deci în intervalul 15 iulie – 15 septembrie se vor redeschide toate aceste submăsuri. Cred că săptămâna viitoare o să avem un calendar estimativ publicat pe pagina oficială a AFIR”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Un lucru interesant privind investițiile din fonduri europene în perioada de tranziție este faptul că întreaga alocare financiară va fi ”pusă la bătaie” începând de anul acesta. Astfel, fermierii care vor să acceseze fonduri europene în perioada 2021-2022 trebuie să o facă anul acesta, pentru că unele linii de finanțare riscă să rămână fără bani în 2022.

Ce pot să vă spun este că toate sumele care sunt alocate pentru perioada de tranziție se vor pune la bătaie anul acesta, nu se vor împărți pe 2021 și 2022. Dacă mai rămân resurse, se vor mai redeschide anumite submăsuri și în 2022”, a mai spus Ion Păunel

În ceea ce privește submăsurile dedicate investițiilor non-agricole, deputatul Adrian Alda a precizat că submăsura 6.4 urmează să fie lansată la sfârșitul lunii iulie, în timp ce submăsura 6.2 va fi lansată în cursul lunii august.

”Din ce am înțeles, submăsura 6.2 va fi lansată la sfârșitul lunii august, iar submăsura 6.4 va fi lansată la sfârșitul lunii iulie. Pentru 6.2 sunt alocați 50 de milioane de euro, iar pentru 6.4 sunt 100 milioane euro”, a subliniat Adrian Alda pentru AGRO TV.