20 ianuarie 2022 - 10:47

Când se aprobă programul de minims pentru LEGUME – Anunțul Ministrului Agriculturii

Ajutoare pentru fermierii care cultivă legume! Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei discuții cu realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport” sumele pe care le primesc legumicultorii în 2021.

În ceea ce privește fondurile europene, fermierii care cultivă legume au la dispoziție anul acesta sume distincte de 150 milioane euro prin submăsura 4.1.

”Sunt mai multe tipuri de ajutoare. Dacă discutăm despre perioada de tranziție, pentru legumicultură distinct, în măsura 4.1, din cei 760 milioane euro, sunt 150 milioane euro pentru legume și cartofi, atât pentru producția în spații protejate, dar și pentru condiționare, procesare și marketing”, a precizat ministrul Adrian Oros pentru AGRO TV.

De asemenea, potrivit șefului MADR, anul acesta continuă și plata sprijinului cuplat vegetal, asigurat de la bugetul de stat, cu un plafon financiar de 87.097,030 mii euro.

În ceea ce privește programul de minimis pentru legume în spații protejate, Adrian Oros a precizat că Hotărârea de Guvern care include acest program a primit, în sfârșit, avizul din partea Ministerului Finanțelor Publice, și va fi aprobat în ședința de Guvern în cel mai scurt timp.

”Legat de fostul program tomata, anul acesta are 150 milioane lei, mai puțin decât anul trecut când a avut 200 milioane lei. Bugetul MADR a fost la începutul anului la 60% din execuția bugetară a anului trecut. Hotărârea de guvern pentru programul de minimis pentru legume a plecat în 30 martie de la Ministerul Agriculturii. Se pare că a plecat și de la Ministerul Finanțelor. Acum este la Ministerul Afacerilor Externe și sper ca săptămâna viitoare să ajungă și acest program în ședința de Guvern. Din cauza faptului că a întârziat atât de mult, legumicultorii au spus să-l mutăm pentru ciclul 2 de producție. S-a renunțat la varză, au rămas 4 legume”, a mai subliniat Adrian Oros.