Când intră la plată ANT-urile? Anunțul secretarului de stat Adrian Pintea (MADR)

Ajutoare naționale tranzitorii (ANT) sunt o categorie de subvenții pe care mulți fermieri le accesează an de an, fie că activează în sectorul vegetal sau în cel zootehnic. Aceste plăți se fac mereu în anul următor celui în care s-a depus cererea. Astfel, pentru anul 2023, plata se va face la începutul anului 2024.

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Adrian Pintea, plata ANT-urilor se va face chiar în luna ianuarie, dacă bugetul statului pentru anul următor va fi aprobat până la sfârșitul acestui an.

”Am văzut o declarație a premierului că anul acesta se va aproba bugetul statului. Știm că ANT-urile se plătesc din bugetul anului următor, iar dacă anul acesta se aprobă bugetul, atunci vom da drumul în ianuarie și la acești bani”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Oficialul MADR susține că majoritatea plăților APIA vor fi încheiate până la 1 martie 2024, însă va mai rămâne o schemă de plată care nu poate fi demarată decât în a doua jumătate a lunii mai.

”Ultima plată pe care o face APIA, pentru că sunt documente specifice pe care fermierii trebuie să le aducă, este sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Acesta va intra la plată după data de 15 mai”, a mai subliniat Pintea în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Pana la plata Ant mai sunt de platit scheme care nu au intrat la plata in avans cum intrau anii trecuti, de ex zie si zone defavorizate, de ce nu s-au achitat si aici avansurile? De ce nu mai platesc la fermierii cu mai mult de 50 ha CRISS( fosta plata redistributiva), nu mi se pare corect, acum de ce nu ne mai incadram la aceasta plata? La cate conditii ne pun in ferme ei ne platesc mai putin.
    Eu cred ca se urmareste distrugerea unei categorii de fermieri si anume intre 50 ha si cateva sute.

  2. Buna ziua ,in ce luna intra in vigoare,măsură de sprijin pentru fermieri cu privire la creditul agricol de 5 ori subvenția,și cine beneficiază?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole