Pentru a exporta grâul ucainean blocat de invazia rusă, Canada este pregătită să trimită nave în România. Polonia este și ea pregătiră să faciliteze exportul de creale ucrainene, prin relaxarea procedurilor vamale.
Una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei. În acest context ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, a declarat în cadrul unei teleconferinţe cu presa, potrivit agrobiznes.ro, că pot fi trimise nave din Canada spre România, pentru a facilita tranzitul grâului ucrainean prin porturile românești spre export.
Declarația ministrului a fost făcută după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat recent că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul de grâu.
Potrivit Agenției FrancePress, din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat de asemnea că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene, din care o parte era exportată până acum pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un blocaj, deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit, a spus ea, citată de DPA.
În același timp Ucraina anunță o eventuală majorare a exporturilor de cereale, pe fondul relaxării unor proceduri vamale venite din partea Poloniei.
Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solskiy, a anunțat că, în încercarea de a stimula exporturile de cereale ucrainene via teritoriul său, Polonia va simplifica controalele veterinare şi va creşte numărul de inspectori.
În condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de invazia rusească care a început în februarie, Ucraina, un important cultivator şi exportator mondial de cereale, este obligată să îşi livreze produsele via graniţele de vest, bazându-se pe capacitatea limitată a căilor sale ferate şi pe micile porturi de la Dunăre.
Traderii şi oficialii spun că procedurile vamale şi numărul mic de inspectori polonezi limitează cantităţile de cereale ucrainene care trec graniţa în Polonia.
În primele zece zile ale lunii mai, exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus la jumătate, până la aproximativ 300.000 de tone, de la 667.000 de tone în perioada similară a anului trecut. Comparativ, înaintea invaziei ruseşti, Ucraina exportat în fiecare lună până la şase milioane de tone de cereale.
Cifrele oficiale publicate săptămâna trecută arată că de la debutul sezonului agricol curent, care acoperă perioada între luna iulie 2021 şi luna iunie 2022, Ucraina a exportat o cantitate de 46,17 milioane de tone de cereale, faţă de 39,65 milioane de tone în sezonul agricol anterior.
Tot conform cifrelor oficiale, în luna aprilie 2022, o cantitate de 3,5 milioane de tone de marfă au fost transportate pe calea ferată peste graniţele de vest ale Ucrainei.