Câmpurile rămase pârloagă, un real pericol pentru populație

Numărul persoanelor care suferă de alergie este tot mai mare.
campambrozie
Cea mai periculoasă plantă din această perioadă este ambrozia, o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat – sectate. Polenul său este foarte periculos pentru cei care îl inspiră. Imediat, ai parte de lăcrimat, nas înfrundat și strănuturi peste limită. Iar toate acestea se manifestă în lunile august și septembrie, atunci când un curent de aer provenind din America de Sud ridică în aer polenul de ambrozia și îl împrăștie peste așezările umane, producând o adevărată isterie.
În România, această plantă apare pe terenurile rămase necultivate sau pe cele pe care proprietarii lor, rechini imobilirari, le-au lăsat de izbeliște. Cele mai multe cazuri de alergie la ambrozie se întâlnesc în mediul urban, însă de la o vreme au început să apară manifestări și printre cei care locuiesc la țară. Evident, la ușa medicilor s-au format cozi uriașe, mulți dintre pacienți crezând că este vorba despre o gripă. În realitate, ei suferă de rinită alergică, care înseamnă strănut, curgere apoasă a nasului, obstrucție nazală, mâncărimi de nas și gât, lăcrimare. În plus, în perioada în care această boală se manifestă, persoanele afectate nu reușesc absolut deloc să se odihnească și au probleme cu orice sursă de lumină. Cel mai grav pot fi afectați bolnavii de astm, care în cazul declanșării unor crize pot ajunge chiar la urgente pentru oxigen. Grav este faptul că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la zone unde există polen de ambrozie în aer vor ajunge să fie alergice.
Din păcate, în România sunt foarte puține primării care au luat măsuri împotriva “culturilor” de ambrozia. Mai grav este însă că nici Garda de Mediu nu intervine pe motiv că nu există legislație în acest sens.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole