”Camerele agricole au bifat un scop până acum – să dezbine mediul asociativ”

Despre camerele agricole și utilitatea lor în agricultura românească se vorbește deja de mulți ani. Părerile printre fermieri sunt împărțite, iar legea care trebuia să stabilească organizarea și funcționarea acestora a fost blocată, fiind declarată neconstituțională. În acest context, unii agricultori și-au luat deja gândul de la aceste structuri și, mai mult, spun că acestea ar fi fost oricum ”infectate” de mediul politic și n-ar fi răspuns cu adevărat nevoilor fermierilor. 

”Nu cred că se mai întâmplă nimic cu legea camerelor agricole. (…) Noi n-am reușit să aflăm de la nimeni cui se adresează și ce vor face. Noi am mers la Comisia de Agricultură, dar sugestiile și întrebările noastre au rămas fără răspuns. Oamenii ne-au chemat acolo ca să ne spună, nu să ne întrebe. Întrebăm din nou: pentru cine se fac camerele agricole, ce vor face ele și cine le va susține financiar? Pe fermieri i-a întrebat cineva?

S-a vorbit despre camerele agricole că vor da consultanță. Consultanță pe fonduri europene există deja din privat. Consultanță tehnică – cea mai competentă forță de muncă care poate pune la dispoziție serviciul acesta e deja angajată. Eu nu știu niciun inginer agronom care stă în parc și citește ziarul, așteptând să-l sune o cameră agricolă. (…) Dacă era o mare nevoie de aceste camere agricole, oare ele nu apăreau? Oare e nevoie de asociații? Se pare că da, pentru că ele au apărut din privat, la inițiativa fermierilor, nu le-a făcut statul. (…) Camerele agricole au bifat un scop mai secundar până acum – au reușit să dezbine mediul asociativ în general”, a precizat fermierul Costin Telehuz în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De aceeași părere este și fermierul Adrian Mocanu din județul Prahova, care consideră că singura șansă ca aceste structuri să fie înființate într-un mod sănătos este ca decizia să fie lăsată la latitudinea fermierilor.

”Camerele agricole există în toată Europa de vest, în țările dezvoltate, însă la noi, ele au plecat pe o premisă greșită. S-a vrut o organizație care să fie controlată politic. Statul nu are interesul să aibă un partener de dialog puternic. Camerele agricole ar face acest lucru, dar cu condiția ca ele să fie făcute de către fermieri. (…) Legea ar trebui să lase la latitudinea fermierilor dacă vor ca aceste camere să se constituie sau nu”, a precizat Adrian Mocanu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole