Calvarul meteo continuă: caniculă, vijelii și grindină!

România încă se zbate zilele acestea între caniculă și furtuni însoțite de averse violente și grindină, potriviit meteorologilor.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineață două avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat sau chiar accentuat, valabile pentru ziua de 5 iulie pe aproape întreg teritoriul țării (vezi Harta 1).

Potrivit avertizării Cod galben, în intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33°C și 36°C.

meteo
Harta 1 (sursa ANM)

Codul portocaliu vizează zonele joase din vestul și nord-vestul țării, unde valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38°C.

Tot marți dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări Cod galben și Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de precipitații și vijelii, valabile în zilele de 5 și 6 iulie în 33 de județe (vezi Harta 2).

Astfel, potrivit avertizării meteorologice Cod galben, în intervalul 5 iulie, ora 12:00 – 6 iulie, ora 20:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Acestea se vor manifesta astăzi, 5 iulie, în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte și mâine, 6 iulie, treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi ploi cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și, pe arii restrânse, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-35 l/mp.

meteo
Harta 2 (sursa ANM)

Avertizarea Cod portocaliu este valabilă în intervalul 5 iulie, ora 14:00 – 6 iulie, ora 10:00 și vizează pe rând Oltenia, nordul Munteniei și Carpații Meridionali, apoi Banatul, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei. Astfel, începând cu după-amiaza zilei de marți, 5 iulie, vor fi ploi torențiale, vijelii (rafale de peste 70-80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35-40 l/mp și, pe arii restrânse, 50-60 l/mp.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va continua și miercuri, 6 iulie, când, pentru intervalul orar 12.00-20.00 este emis un Cod galben de caniculă și discomfort termic ridicat ce vizează 10 județe (vei Harta 3).

meteo
Harta 3 (sursa ANM)

În intervalul menționat valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34°C și 37°C.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole