Deși producțiile de grâu, din puncte de vedere cantitativ, nu s-au ridicat la nivelul așteptării fermierilor în unele zone ale țării, calitatea mărfii este una foarte bună, per total. Din acest motiv, mulți fermieri preferă să-și stocheze marfa, în așteptarea unor prețuri mai bune. Există, însă, și fermieri care au vândut deja cantități importante de grâu, lucru reflectat în cifrele de export din debutul acestui sezon.
Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, peste 2,5 milioane de tone de grâu din producția de anul acesta au fost deja antamate, fie pentru export, fie pentru consumul intern.
”România a vândut extrem de mult grâu până acum în licitațiile internaționale. A vândut circa 540.000 de tone numai către Egipt în sezonul nou, care a început la 1 iulie, a vândut multă marfă în Iordania, a vândut marfă și în Algeria, și în Tunisia. Astfel, dacă aducem și consumul intern pe primele 3 luni din sezon, avem 2,6-2,8 milioane de tone de grâu deja antamate, dintr-o producție de 10 milioane de tone.
Grâul românesc este de o calitate remarcabilă în acest an; masa hectolitrică superbă, conținut de proteină foarte bun la grâul românesc. Sunt zone în care nu s-a făcut cât trebuie, dar luat totul la nivel național, calitatea este superbă”, a precizat Cezar Gheorghe, la TVR Info.